Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dcery (7. třída) se zúčastnily lyžařského výcviku pořádaného školou, kde byl předem rodičům emailem zaslán řád lyžařského kurzu. V jednom z bodů bylo uvedeno: "mobilní telefony, notebooky, PC nechte doma". A dále bylo uvedeno. "Porušení řádu se trestá podle stupně až vyloučením z lyžařského kurzu".

Dcery se léčí s celiakií, po dohodě s ošetřujícím lékařem jsme se s manželem rozhodli, že se na této školní akci budou stravovat běžně, bez vyjímky. Vzhledem k tomu, že toto rozhodnutí mohlo znamenat zdravotní komlikace (střevní problémy, bolesti břicha, hlavy apod.), rozhodli jsme se s manželem a po domluvě s dcerami, že jim na lyžařský kurz dáme mobilní telefony s sebou, ale za podmínky, že ho použijí POUZE v kontaktu s námi rodiči, a to v případě náhlých zdravotních problémů. Toto jsme tak vyhodnotili i pro nedůvěru učitelů ze strany dcer a nedostatek informací o tomto onemocnění ze strany personálu. Bohužel na kurzu nastala situace, kdy spolužák dcer nahlásil učiteli, že dcery mají u sebe mobilní telefon (+ dalších 10 dětí z kurzu). Dcery ho měly v kufru, nepoužily ho. Učitelka mě na základě této situace telefonicky kontaktovala a oznámila, že došlo k porušení řádu lyžařského kurzu a bude jim uděleno napomenutí třídního učitele. Nesouhlasila jsem a snažila jsem se situaci vysvětlit. Ráda bych znala práva dětí (je to upraveno zákonem? , prosím případně odkaz), domnívám se, že nelze plošně omezit užívání mobilního telefonu a podotýkám, že dcery nebyly "nachytány" s telefonem v ruce. Poté jsem se dozvěděla od dcer, že v horské chatě, kde byly ubytovány, jim byly odebrány klíče od pokojů a pokoje tak byly 24 hod denně přístupné ostatním lidem z hotelu (jak v noci, během dne, tak i když byly mimo hotel), pokoje byly stále otevřené! Jaké má povinnosti škola ve vztahu k bezpečí dětí. Požádala bych Vás o odpověď na oba dotazy. Děkuji Danuše.

 

ODPOVĚĎ:
Oba Vaše dotazy směřují do oblastí, které jsou platnou právní úpravou regulovány velmi obecně. Jelikož Vámi popisovaná situace nastala v průběhu vzdělávání Vašich dcer, resp. při účasti na školní akci, zaměřím se ve své odpovědi na právní úpravu vztahující se ke školní docházce. Ve své odpovědi pak budu vycházet z předpokladu, že Vaše dcery chodí na základní školu.
Práva dětí mohou být ze strany školy omezena, a to především prostřednictvím školního řádu. Dle § 30/1 písm. a) a c) školského zákona musí školní řád (mimo jiné) upravovat:
- podrobnosti k výkonu práv a povinností žáků a jejich zákonných zástupců ve škole a podrobnosti o pravidlech vzájemných vztahů se zaměstnanci ve škole,
- podmínky zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví žáků a jejich ochrany před sociálně patologickými jevy a před projevy diskriminace, nepřátelství nebo násilí.
Mezi základní povinnosti žáků pak (mimo jiné) patří:
- povinnost dodržovat školní řád a předpisy a pokyny školy k ochraně zdraví a bezpečnosti, s nimiž byli seznámeni,
- povinnost plnit pokyny pedagogických pracovníků škol vydané v souladu s právními předpisy a školním řádem  (jak to vyplývá z § 22/1 písm. b) a c) školského zákona).

Je pravdou, že regulace používání mobilních telefonů, tabletů apod. při pobytu žáků ve škole, popř. na školou pořádaných akcích, je stále častějším jevem, přičemž tento trend směřuje právě k plošnému omezování používání této elektroniky v průběhu pobytu žáků ve škole či na školou pořádaných akcích. Zároveň je však pravdou, že například plošný zákaz používání mobilních telefonů, tabletů apod. při školních přestávkách se stal terčem kritiky České školní inspekce, dle jejíhož názoru nejsou ředitelé škol k takové regulaci prostřednictvím školních řádů oprávněni.
Ve Vámi popsaném případě je podstatné, zda předmětný zákaz vyplýval ze školního řádu, resp. zda řád lyžařského výcviku představuje dokument, který přímo navazuje na školní řád (a je tudíž pro žáky závazný).
Co se týče napomenutí třídního učitele, které Vašim dcerám hrozí, jedná se o kázeňské opatření, které nemá pro žáka žádné právní důsledky (jak to vyplývá z § 31/1 školského zákona). Podrobněji je tato problematika rozpracována v § 17/3 písm. a) vyhlášky č. 48/2005 Sb. , dle něhož platí, že při porušení povinností stanovených školním řádem lze podle závažnosti tohoto porušení žákovi uložit napomenutí třídního učitele. Podrobnější pravidla pro udělování těchto kázeňských opatření musí být součástí školního řádu (§ 17/4 vyhlášky č. 48/2005 Sb.).
Pokud jde o zajištění bezpečnosti dětí při účasti na školou pořádaných akcích, je tato povinnost školy formulována zcela obecně, když dle § 29/2 školského zákona platí, že:
„Školy a školská zařízení zajišťují bezpečnost a ochranu zdraví dětí, žáků a studentů při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech a při poskytování školských služeb a poskytují žákům a studentům nezbytné informace k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví …“
Rozhodnutí, jakými opatřeními bude tato povinnost školy splněna, pak spočívá na škole samotné (přičemž se samozřejmě jedná rovněž o její odpovědnost).
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 561/2004 Sb. , o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
vyhláška č. 48/2005 Sb. , o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.