Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2005 jsem se rozvedla s manželem, ale po dvou letech jsem se k němu vrátila. Oddáni znovu nejsme. V roce 2008 jsme si vzali společnou hypotéku. Jemu samotnému by ji nedali, proto v ní figuruji také. Z části jsme zrekonstruovali domek, který vlastní pouze můj exmanžel. Hypotéku jsem ale platila dosud pouze já, ze svých příjmů. Také účet je psaný na moje jméno. Chci se s partnerem rozejít. Co mohu dělat, abych se zbavila závazku na hypotéce? Nemůže mě partner žalovat z důvodu, že jsem vedená ve smlouvě o úvěru a nechci se podílet na placení? Mohu popřípadě získat zpět alespoň část peněz, které jsem do partnerova domku investovala? Děkuji, Šárka


ODPOVĚĎ:
Smlouva o úvěru má minimálně dvě strany, a tou druhou je banka. Změnu takové smlouvy můžou učinit pouze obě strany společnou dohodou. Pro banku je ale nevýhodné přijít o jednoho z dlužníků, proto se domnívám, že se změnou nebude souhlasit. Pokud jste smlouvu již podepsala, budete ji muset dodržet.
V každém případě se o dalším postupu domluvte s bankou. Je možné, že Vám vyjde vstříc, ale není to její povinnost. V případě vzájemného vypořádání s přítelem je nejlepší dohoda.
Pokud nebude možná, obraťte se poté na soud a žádejte o vrácení toho, co jste do jeho nemovitosti investovala. Vaše žaloba k soudu může být úspěšná pouze v případě, že můžete doložit, že jste hypotéku splácela Vy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.