Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj ex ze mně vylákal pomocí lží obrovskou sumu peněz (rok a půl jsem ho živila a koupila mu auto) - sliboval, že to vrátí, pak že mu banka zablokovala peníze, pak že ho okradla matka o úspory, pak že má rakovinu. Pak se k tomu přidalo nelegální držení zbraně, podmínka za finanční podvod na 3 lidech, stalking, vyhrožování zabitím, vyhrožování zabitím domácích zvířat (nakonec několik z nich opravdu zabil), mám i na kamerách jak mě honí v autě.

Jenže všechno se to těžko dokazuje. Moje vyšetřovatelka mi nevěří a o případ se nezajímá víc než musí, aby měla spis uzavřený. To hlavní co mám, jsou jím podepsané směnky na statisíce. Jenže i když soud vyhraju, co když bude pracovat na černo a ty peníze nikdy neuvidím. Můžu ho pak obžalovat za finanční podvod, za tak vysokou částku navíc v době podmínky za stejnou věc? Těch podvedených lidí bylo přes deset, ale skoro nikdo není ochotný jít na Policii. Mám třeba doklad o tom, že jsem platila nájem za skoro 80.000 Kč ačkoli smlouva byla pouze na něj. Co mi může pomoci? Také se bojím, že se mi pomstí a přijde mě zabít. Děkuji, Apolena

ODPOVĚĎ:
Můžete podat podnět ke státnímu zástupci, který vykonává dozor v trestním stíhání proti Vašemu bývalému příteli. Ten je pak povinen prošetřit, zda policejní orgán postupuje v souladu se zákonem či nikoliv - zda nebylo vyšetřování zanedbáno nebo zda se policie nedopustila chyby.
Vždy se můžete obrátit na policii a podat trestní oznámení, aby ta prošetřila, zda opravdu nebyl spáchán trestný čin - např. podvod. Trestní oznámení může podat kdokoliv, na kterékoliv pobočce policie.
Vedle toho se můžete soudně domáhat vrácení dlužné částky, a to před civilním soudem. Ovšem i pokud soud uloží povinnost Vám peníze vrátit, pokud nebude Váš ex přítel platit dobrovolně, budete se muset obrátit na exekutora.
Pokud se bojíte o své zdraví či život, doporučuji se s touto obavou obrátit na policii.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dlužník hrozí zabitím věřitele - jak postupovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.