Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zdědila jsem 1/3 nemovitosti, další 2/3 moji bratři. Po rodičích zůstala nedoplacená insolvence, tudíž věřitelé se na nás začali obracet ohledně dalšího splácení. Vždy mi přišla vyúčtovaná 1/3 dluhu, kterou jsem uhradila, ale moji bratři tak nečiní a na mě se obracejí věřitelé znova, abych doplatila i jejich části.

Vím, že odpovídám za ten dluh solidárně také, ale přijde mi nespravedlivé, že budu platit i jejich částky, když oni nic nehradí a soudní řízení je vůbec nezajímá. Je z toho cesta ven, nebo nemám jinou možnost než platit? Děkuji, Marie.

ODPOVĚĎ:
Důležité je, kdo je dědicem dluhů rodičů dle usnesení o dědictví. Pokud jste všichni rovným dílem (společně a nerozdílně), můžou se sice věřitelé obracet jen na Vás, ale Vy jste oprávněna to, co jste hradila za sourozence, nárokovat po nich, a to i soudně (regres). Doporučovala bych to udělat co nejdříve, dokud mají podíl na nemovitosti, abyste se měla z čeho hojit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dědicové nesplácí insolvenci po rodiči, rodičích - jak je donutit, aby uspokojovali věřitele?
  • Vymáhání zaplacených splátek zděděné insolvence po ostatních dědicích
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.