Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče přítele jsou posledních pár let stále dost zadlužení. Dluhy dělá přítelova matka (např. dluhy na soc. a zdrav. , neplatí elektřinu už jim hrozila exekuce, nepracuje a bere si snad i nějaké půjčky, které ona sama nesplácí, nepracuje a řekla bych, že jsou opět kousek od exekuce - je zkrátka neponaučitelná). Vše dělá za manželovými zády, takže ani nepřizná, kde zas co zpískala.

Vše za ni platí její manžel a druhý syn, který s nimi žil ve společné domácnosti a to zřejmě jen kvůli toho, aby nepřišli o střechu nad hlavou. Na ni by neměl být napsaný žádný majetek. Otec přítele vlastní dům a nějaké pozemky. (Zřejmě budou později přepsány na bratra přítele). Před sedmi měsíci (2/2019) od rodiny matka přítele odešla, ale manželé jsou stále a trvalé bydliště si také nezměnila. Zůstalo po ni jen plno dluhů, které se její manžel vždy snažil do nedávna nějak platit. Jenže momentálně je otec přítele hospitalizován na psychiatrii s tím, že ze dne na den ztratil pamět a je značně dezorientovaný. Zkrátka mu přeskočilo a čeká se, zda se to trochu zlepší nebo to tak zůstane. Neví vůbec nic o situaci, která vznikla. A teď k jádru věci.   S přítelem jsme byli dohodnutí, že v případě smrti kohokoliv z jeho rodičů, dědictví odmítne. I kdyby měl prodělat. Prostě nechceme s tím mít nic společného. Jenže máme spolu miminko a já nechci, aby dluh přeskočil na naše dítě. Dočetla jsem se, že můžeme zažádat o odmítnutí dědictví i pro naše dítě, ale poté již rozhoduje soud. A já mám strach, že když dluh bude třeba 800.000 Kč a majetek v hodnotě 2.000.000 Kč, tak mu soud vše přiklepne. Jak říkám, nechceme s tím mít, my ani naše děti, nic společného. Tak jsem pátrala dál a dočetla jsem se o možnosti zřeknutí se dědictví, které se vztahuje i na naše potomky. Ale musí se uzavřít ještě za života přítelových rodičů. Lze to takto udělat? Vyřeší to naši situaci, že když rodiče zemřou nabudeme mít ani majetek ani dluhy i kdyby byly menší než celý majetek? Nebo je jiná možnost, jak se všeho vzdát? Moc děkuji za odpověď. Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, můžete využít institut zřeknutí se dědického práva. Lze to ale pouze formou smlouvy, tedy musí s tím souhlasit i zůstavitel a musí být sepsána formou veřejné listiny, tedy u notáře. Pokud není v listině výslovně stanoveno, že se zřeknutí nevztahuje i na potomky, pak se ze zákona na potomky vztahuje, tedy zřeknutím se ochráníte i své dítě.


  ► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odmítnutí předluženého dědictví a přechod dluhu na vnuka, vnučku, vnoučata
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.