Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Problém mého známého je dědictví po otci, který zemřel v roce 2005 a na jaře 2006 proběhlo dědické řízení, kterého se přímo neúčastnil. Pověřil však plnou mocí svého bratra. Údajně byli čtyři sourozenci domluveni na rozdělení majetku s tím, že mému klientovi zašlou peníze, k čemuž nedošlo. On by nyní chtěl napadnout buď 13 let staré rozhodnutí o dědictví (což už asi není možné), nebo podat žalobu na své sourozence, že jej z dědictví vyčlenili. Již více než deset let před smrtí jeho otce zemřela jeho matka a rovněž po ní prý dostali podíl jenom jeho sourozenci.


Má otázka – respektive otázky – jsou dvě. Lze po tolika letech nějak zvrátit soudní rozhodnutí? Klient tvrdí, že i plná moc k zastupování při dědickém řízení bylo antidatováno, peníze mu byly přislíbeny atd. Případně, je možno např. prostřednictvím soudu v místě určeném podat žalobu na příbuzné, kteří mu odepřeli jakýkoli podíl? Soud ho prý k takovému kroku „povzbudil“, je otázkou, zda by na poplatcích nezaplatil více, než by eventuelně získal.   Budu Vám vděčný za radu, zda se do takového procesu má náš klient vůbec pouštět, respektive jaká je naděje na získání nějakého profitu. S pozdravem,   Ševčík.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
bohužel v daném případě jsou všechny nároky z civilního pohledu promlčeny. Žádné soudní řízení - např. o vydání bezdůvodného obohacení, bych nedoporučila zahajovat. Teoreticky by bylo možné obrátit se na Policii ČR, neboť sourozenci se v daném případě mohli dopustit trestného činu zpronevěry. Závěrem tedy uvádím, že nedoporučuji podávat žalobu, doporučuji zvážit trestní oznámení na Policii ČR.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.