Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Nedávno mi zemřela maminka, tatínek ještě žije, ale je plně odkázán na lůžko. Mám ještě sestru která se o tatínka stará. Sestře rodiče darovali dům s mým souhlasem. Maminka mě během svého života posílala nějaké peníze cca 100 000, Kč nechala mě napsat životní pojištění 100.000 Kč a penzijní připojištění cca 65.000 Kč. Taky chtěla přepsat své auto na mě - že ho bude mít až do své smrti, ale to už nestihla jelikož náhle zemřela.

Sestra o naší dohodě ví a souhlasila s tím. Maminka nám chtěla ulehčit a tak se skoro všeho majetku zbavila, zůstalo po ní jen to auto škoda fabia 9 let staré a půjčka na vysavač která se má platit cca ještě 2 roky. Potřebujeme na to notáře a platit mu odměnu? Když se se sestrou domluvíme sami s tím, že auto přepíšeme na mě a vysavač bude dál splácet tatínek, který ho s maminkou zakoupil. Z vybavení domu se sestrou nic nechceme a necháme tatínkovi. Popřípadě jestli se máme vzdát dědictví ve prospěch tatínka a pak to vyřešit s ním?   Děkuji, Miloš

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
dědické řízení bude zahájeno již ze zákona, kdy soud pověří notáře k jeho projednání. Notář nahlédnutím do registrů zjistí, že Vaše maminka vlastnila automobil, proto jej bude nutné do dědictví zahrnout a platit notářský poplatek odvíjející se z hodnoty dědictví. Vlastnictví vysavače může notář zjistit pouze z Vašeho prohlášení, proto když jej nenahlásíte, nemusí být dluh do dědictví zahrnut. V rámci dědického řízení se pak můžete se sestrou a tatínkem dohodnout například na tom, že se oba dědictví vzdají ve Váš prospěch.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.