Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval bych vědět jak moc je jednoduché napadnout závěť? Mám jednu tetičku, která má byt a bojí se že, až tady nebude dělil by se majetek (byt) mezi všech pět sourozenců (nemá děti ani manžela). Ale to z určitých důvodů nechce. Chtěla by dva vynechat. Jaká je ideální cesta?

Lze použít nějakou dědickou smlouvu? Vydědění? Darování za života s věcným břemenem? Do tohoto se tetě moc nechce. Jiné řešení?

ODPOVĚĎ:
Pokud teta nemá děti, nemá žádné neopomenutelné dědice a může závětí majetek odkázat komukoliv komu chce. Jediná možnost, na základě které by mohla být v tomto případě závěť zneplatněna je, že by bylo po její smrti zahájeno někým, kdo se chce domáhat dědictví, řízení o určení dědického práva, kde by bylo prokázáno, že v době, kdy závěť sepisovala, byla ve stavu odpovídajícím situaci, kdy by měla být omezena ve svéprávnosti.
Pokud se ale tetička nijak neléčí a není v psychiatrické léčebně a neexistuje žádná lékařská zpráva o tom, že je duševně nemocná, nepodaří se nic takového prokázat ani po její smrti. Pro větší klid lze doporučit sepsat závěť u notáře formou notářského zápisu. Žádně vydědění nepřichází v úvahu, to se vztahuje pouze na neopomenutelné dědice, tedy děti. Darování za života s věcným břemenem je také cesta, ovšem pro tetičku trochu riskantní, neboť by se tak vlastníkem majetku stala za jejího života jiná osoba, mohly by vzniknout spory, atd.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vliv psychické nemoci na platnost závěti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.