Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.33 (3 hlasů)
Přítelkyně, se kterou jsem žil 13let, se se mnou rozchází. Chce se odstěhovat, mám rodiný domek a teď ještě přišla s tím, že ji právník řekl, že soužitím ve společné domácnosti jako druh družka, jí vzniká již po jednom roce nárok na vypořádání. Nebo jen v pozůstalosti, v případě že by se semnou něco stalo?

To znamená, jak to popsala, že jsou dva synové a hodnota rodinného domu by byla např. 5.000.000 Kč. Tak by vznikl nárok každý syn 2 miliony Kč a ona 1 milion Kč. V případě že bych neměl sepsanou závěť? Nechala se slyšet, že při rozchodu nebude nárokovat nic co se týká vypořádání majetku domku. Ale má na to vůbec nárok? Při rekonstrukci pomáhala formou úklidu a při výměně střechy podávala staré tašky. Děkuji, Viktor

ODPOVĚĎ:
Vaše přítelkyně na žádné majetkové vypořádání nárok nemá (tedy vyjma investic, které je schopná prokázat, že vložila do Vašeho majetku a tím jej zhodnotila).
Informaci o tom, že vznikají nějaká její majetková práva po 1 roce soužití, nevím z čeho vyvodila, ale právník by jí takovou informaci poskytnout nemohl.
V případě Vaší smrti, by družka byla spolužijící osobou, která má nárok na dědictví (pakliže neexistují potomci, kteří by dědili v 1. dědické skupině). Spolužití by ovšem v době Vaší smrti muselo trvat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.