Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S mým pozemkem sousedí dům, který má více vlastníků:
4/6 - Firma A
1/6 - Fyzická osoba v exekuci
1/6 - Firma B.

Zároveň dům stojí na pozemku, který celý vlastní Firma B.   V domě nikdo aktuálně nebydlí. Dle katastru byl na dům vydán "Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti". Firma B mi nabídla k prodeji celý pozemek a svoji 1/6 domu. Kdybych pozemek a 1/6 domu koupil, do jaké pozice by mě to postavilo vůči ostatním spoluvlastníkům domu? Mám zájem na tom, aby v domě nikdo nebydlel a výhledově bych ho mohl od ostatních odkoupit já. Zajímá mě především, jestli:
1) Mohu dům využívat? Tzn. mohu např. využívat garáž k parkování? Mohu toto dělat i bez dohody s ostatními majiteli?
2) Mohou spolumajitelé v domě zřídit nájemní smlouvu bez mého souhlasu?
3) Co znamená, že je na nemovitosti v katastru vidět "Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti"? Je to příkaz prodat celou nemovitost, nebo se dotýká pouze té 1/6 člověka v exekuci?
Děkuji, Evžen.

 

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. Dům můžete využívat i bez dohody s ostatními vlastníky, neboť Vám spoluvlastníci nemohou bránit v užívání nemovitosti v rozsahu odpovídajícím ideálnímu spoluvlastnickému podílu, nicméně pokud s nimi nebude výslovně uzavřena dohoda o užívání nemovitosti a Vy byste např. užíval celou nemovitost, mohli by se po Vás domáhat bezdůvodného obohacení odpovídající výši nájemného za jejich spoluvlastnický podíl.
2. Umístit jakéhokoliv nájemce do domu na základě nájemní smlouvy lze platně pouze za souhlasu všech spoluvlastníků, tedy bez Vašeho souhlasu nájemní smlouvu platně uzavřít nelze.
3. Exekuční příkaz k prodeji znamená, že pouze podíl vlastníka, který je v exekuci, je exekucí zatížen a bude se tedy dražit pouze onen podíl. Tedy výhledově do vlastnického práva vstoupí nový vlastník, event. se můžete o dražbu ucházet i Vy a podíl vydražit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.