Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vyzvali jsme občana (příloha), který neoprávněně užívá část našeho pozemku a ví o tom, protože když byla digitalizace, někdy kolem roku 2010, byl u vyměření hranic pozemku. Co máme dělat v případě, že bude pozemek nadále neoprávněně užívat? Můžeme jeho oplocení odstranit? Děkuji s pozdravem Taťána.

ODPOVĚĎ:
Vámi popsaná situace je v zásadě řešitelná dvěma způsoby:
1/ Veřejnoprávní varianta:
V první řadě Vám lze doporučit obrátit se na místně příslušný stavební úřad a upozornit ho, že soused vybudoval stavbu (oplocení) na Vašem pozemku, a to bez Vašeho souhlasu. Stavební úřad by měl v této věci provést místní šetření a zjistí-li, že tomu tak je, resp. vyhodnotí-li, že se jedná o protiprávní stav, měl by zahájit řízení o odstranění stavby (§ 129 stavebního zákona).
2/ Soukromoprávní varianta:
Pokud se Vám nepodaří docílit odstranění sousedova oplocení prostřednictvím místně příslušného stavebního úřadu, nezbude Vám, než řešit věc soukromoprávně – tedy cestou soudního řízení. Dle § 1040/1 a dle § 1042 občanského zákoníku platí, že:
„Kdo věc neprávem zadržuje, může být vlastníkem žalován, aby ji vydal. “
„Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje. “
Pakliže by tedy soused neuposlechl Vaší výzvy, oplocení neodstranil a Váš pozemek nevyklidil, bylo by nutné obrátit se s žalobou k místně příslušnému okresnímu soudu. Pro přípravu žaloby (resp. i předžalobní výzvy) Vám lze doporučit využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva).
Co se týče svépomocného odstranění sousedova oplocení, tento krok Vám doporučit nelze. Podmínky pro svépomocný zásah jsou totiž v § 14/1 občanského zákoníku formulovány následovně:
„Každý si může přiměřeným způsobem pomoci k svému právu sám, je-li jeho právo ohroženo a je-li zřejmé, že by zásah veřejné moci přišel pozdě. “
Trvá-li Vámi popsaný protiprávní stav již mnoho let, nelze říci, že by bylo sousedovo narušení výkonu Vašeho vlastnického práva natolik intenzivní, aby vyžadovalo okamžitý svépomocný zákrok, resp. nelze říci, že by zásah veřejné moci (zde soudu) přišel pozdě.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.