Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zeť daroval dceři 1/3 rodinného domu, který byl v jeho vlastnictví. Smlouva podepsána 14.12.2022. Tentýž den večer zeť v opilosti dceru napadl, zasahovala policie. Může zeť tuto smlouvu anulovat nebo zrušit, když ještě nebyl proveden vklad do KN? Atak ze strany zetě nebyl nijak vyprovokován dcerou a nebylo to poprvé. Děkuji za odpověď. Radana.

ODPOVĚĎ:
I když nebyl ještě proveden vklad do katastru nemovitostí, nelze smlouvu jen tak zrušit. Bylo by možno od ní odstoupit, ale to by musel existovat zákonný důvod, jako např. že by se dárce dozvěděl o havarijním stavu nemovitosti, skrytých vadách apod. , ze strany obdarovaného si ani nedokážu představit, jaký zákonný důvod by byl pro odstoupení od darovací smlouvy kromě hrubého jednání ze strany obdarovaného, což by ale svědčilo spíš pro odvolání daru pro nevděk. Tedy hádka mezi účastníky a ještě vyvolaná dárcem, nezakládá právo od darovací smlouvy odstoupit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.