Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žila jsem ve vztahu s přítelem od roku 1989 ve společné domácnosti. Po dobu našeho soužití si přítel koupil 2 domy, 1 chatu - tyto jsme zrekonstruovali, zdědil dům po rodičích a chatu, tyto nemovitosti jsme také postupně zrekonstruovali a postupně dovybavili. Já jsem nevkládala peníze jen svoji práci a čas, přítel si také postupně rozšířil svoji sbírku mincí.

Celých skoro 33 let jsme žili jako manželé v mém státním bytě. Domluvili jsme se, že se přestěhujeme na stáří do přítelova rodného domu, který jsme si přestavěli podle našich představ. Po celou dobu našeho soužití jsem stála po boku svého přítele, pomáhala jsem mu a podporovala ho ve všech jeho aktivitách. Oba máme dospělé děti, moje děti nám při tomto pomáhaly, ale děti přítele nikdy. Dcera přítele je právník a myslím si, že otci poradila co dál. Přítel mi oznámil, že se se mnou rozchází a odstěhoval se do domu, kde jsme měli v klidu dožít. Napsal závěť, kde univerzálním dědicem ustanovuje dceru, která bratrovi vyplatí jen povinnou část majetku. Dcera mimochodem navštěvuje otce jen 1x ročně. Sečteno po 33 letech soužití nemám nic z toho co jsme vybudovali. Prosím o sdělení, zda můžu něco požadovat za společné soužití. Děkuji Vanda.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel za situace, kdy nejste manželé, nemáte na majetek přítele vůbec žádný nárok. Mohla byste dostat zpět pouze to, co jste do jeho majetku prokazatelně investovala, a to ještě s ohledem na tříletou promlčecí lhůtu jen 3 roky zpětně. V těchto finančních otázkách je partnerský poměr vždy velkou nevýhodou, soužití druh a družka nepřináší stejné benefity, jako manželství, takže i když jste fakticky vedli rodinnou domácnost, nepřihlíží se k tomu, že Vy jste hradila věci běžné spotřeby a jídlo a on si ze svých příjmů nakupoval nemovitosti či mince.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.