Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Na sousedových pozemcích jsou dva stromy, které jsou evidentně poškozeny. Jeden má tvrdou hnilobu a druhý je ve tvaru Y, kde má ve spoji ramen prasklinu. Stromy, jak se domnívám jsou nebezpečné pro naši nemovitost. Pozemky jsou souseda, jeden trvalý travní porost TTP a druhý ostatní plocha OP.

V platném územním plánu obce je na těchto pozemcích vedeno, že se jedná o veřejné prostranství, veřejná zeleň. To, že jsou takto vedeny pozemky v územním plánu ÚP asi soused neví. Koho mám požádat, aby stromy pokácel? Souseda nebo obecní úřad. Děkuji za odpověď. S úctou Aleš.

 

ODPOVĚĎ:
Pakliže oba stromy vyrůstají ze sousedových pozemků, představují jeho vlastnictví (jak to vyplývá z § 1067 občanského zákoníku) :
„Strom náleží tomu, z jehož pozemku vyrůstá kmen …“
Domníváte-li se, že špatný stav těchto stromů přímo ohrožuje Váš majetek, musíte žádost o jejich pokácení adresovat primárně jejich vlastníkovi (tedy sousedovi). V tomto ohledu je nerozhodné, že sousedovy pozemky jsou v územním plánu vedeny jako veřejné prostranství.
Pokud by soused odmítl Vaší žádosti vyhovět, mohl byste se obrátit na místně příslušný orgán ochrany přírody/životního prostředí (příslušný odbor obecního/městského úřadu) a vznést zde podnět k provedení šetření stavu obou stromů.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.