Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

6/2022 – jsem zjistila při výstavbě kanalizace, že mi nesedí výměra pozemku s oploceným pozemkem. Na katastrálním úřadě mi sdělili, že platí, to co je počítačově zanesené 1056 m2. Při přepisu pozemku v roce 2002 byl výměr pozemku 965 m2 (tento výměr mám i papírově zanesený v geometrickém plánu) a tento výměr je také oplocený.

Tak teď nevím, co je správně, jaký výměr pozemku vlastním a komu patří 91 m2 zda mě nebo sousedovi. Prosím o informaci.

 

ODPOVĚĎ:
Je nutné si uvědomit, že informace o výměře Vámi vlastněného pozemku (ať je již obsažena v katastru nemovitostí nebo ve Vámi zmiňovaném geometrickém plánu z roku 2002) je pouze orientační.
Zároveň platí, že informace obsažené v katastru nemovitostí mohou trpět určitými nepřesnostmi (v této souvislosti se hovoří o tzv. chybách v katastrálním operátu). Na nepřesnost při výpočtu výměry pozemku je výslovně pamatováno v § 36/1 písm. b) katastrálního zákona, dle něhož platí, že:
„Na písemný návrh vlastníka … opraví katastrální úřad chybné údaje katastru, které vznikly

nepřesností při podrobném měření, zobrazení předmětu měření v katastrální mapě a při výpočtu výměr parcel, pokud byly překročeny mezní odchylky stanovené prováděcím právním předpisem. “
Výpočet výměry pozemku (resp. parcely) bude vždy zatížen určitou nepřesností, a to s ohledem na zaměřovací metody používané v době tohoto výpočtu. Výslovně je s tím ostatně počítáno i v § 2 písm. g) katastrálního zákona, dle něhož se výměrou parcely rozumí:
„… vyjádření plošného obsahu průmětu pozemku do zobrazovací roviny v plošných metrických jednotkách; velikost výměry vyplývá z geometrického určení pozemku a zaokrouhluje se na celé čtvereční metry; výměra parcely je evidována s přesností danou metodami, kterými byla zjištěna, přičemž jejím zpřesněním nejsou dotčena práva k pozemku“
Nelze proto vyloučit, že údaj o výměře Vašeho pozemku v katastru nemovitostí, stejně jako údaj o výměře Vašeho pozemku v geometrickém plánu z roku 2002, je do určité míry nepřesný.
To, co je pro Vás podstatné, je správné zaměření hranic Vašeho pozemku. Chcete-li mít jistotu o tom, že oplocení Vašeho pozemku přesně kopíruje vlastnické hranice, můžete kontaktovat geodetickou firmu a objednat si u ní geometrický plán - zaměření hranic pozemku (§ 49/4 katastrálního zákona). Tímto způsobem byste měla získat spolehlivou (a především aktuální) informaci o tom, 1/ zda užíváte pouze svůj pozemek a 2/ zda některý z Vašich sousedů neužívá část Vašeho pozemku.
Budou-li hranice Vašeho pozemku geodetickou firmou zaměřeny přesněji a bude-li zároveň vypočítána aktuální výměra Vašeho pozemku, budete následně moci iniciovat u katastrálního úřadu aktualizaci těchto údajů v katastru nemovitostí.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 256/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální zákon)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.