Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Babička darovala vnučce objekt bydlení, přičemž v darovací smlouvě si strany sjednaly služebnost spočívající v právu doživotního a bezplatného bydlení a užívání ve prospěch babičky a vnučka se podle smlouvy zavázala toto právo strpět a umožnit babičce nerušený výkon tohoto práva. Vnučka v objektu nebydlí. Babička měla úraz, je v léčebně dlouhodobě nemocných.

Chtěli jsme jí zajistit péči v pečovatelském domě, to odmítla a chce se vrátit domů, avšak není schopna se po úrazu o sebe sama starat, potřebuje péči. Je povinna tuto péči zajistit vnučka ve smyslu přijetí daru a služebnosti? Pokud objekt bydlení, kam se chce babička vrátit, vykazuje závady, musí tyto odstranit vnučka jako nový vlastník? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Služebnost doživotního užívání nemovitosti zavazuje povinného / obdarovanou pouze k povinnosti strpět a umožnit užívání nemovitosti oprávněnou. To v praxi znamená, že vnučka nemůže babičce bránit v domě bydlet a dům musí udržovat ve stavu umožňujícím jeho užívání. Opravy tak musí zajistit vnučka, babička je však povinna se na nich finančně poměrně podílet. Pokud by se na výši poměrné úhrady nedohodly, nezbylo by než se obrátit na soud. Povinnosti ze služebnosti se tak vztahují pouze k nemovitosti a nevyplývá z ní povinnost zajistit péči o babičku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.