Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spolumajitelkou velkého neoploceného pozemku, rodina ho získala zpět v restituci. Pozemek nám byl vydán i s naprosto zdevastovanou betonovou bobovou dráhou. Na pozemku nevázne žádné omezení vlastnického práva, nejsme povinni bývalé sportoviště udržovat. Na příjezdovou cestu (též vlastníme) i okolí dráhy pravidelně instalujeme výstražné tabulky "Soukromý pozemek" a "Nebezpečí úrazu", ale okamžitě je někdo odstraní.

Za naší nepřítomnosti je nebezpečná dráha využívána cizími osobami, bez našeho souhlasu, k velmi rizikovým sportovním aktivitám. Pokud by při nich někdo utrpěl úraz, neseme my, majitelé, nějakou odpovědnost? Velice děkuji za odpověď, Magda.

 

ODPOVĚĎ:
Pakliže dáváte svému okolí dostatečně na srozuměnou, že si nepřejete vstup cizích osob na Vámi vlastněný pozemek, resp. používání zaniklého sportoviště, bylo by dovozování Vaší odpovědnosti za případně vzniklý úraz absurdní (obdobně nesmyslný by byl například požadavek zloděje na náhradu škody, kterou utrpěl při nezdařeném vloupání).
V této souvislosti Vám doporučuji vytrvat v občasné instalaci výstražných tabulek, resp. písemných upozornění na fakt, že se jedná o soukromý pozemek, že vstup na tento pozemek je zakázán a na to, že zde hrozí nebezpečí úrazu. Takto nainstalované výstražné tabulky si zdokumentujte (aby bylo z fotografií zřejmé, kde přesně byly tyto tabulky umístěny a jaký byl jejich obsah). Dále Vám doporučuji umístit tyto nápisy přímo na betonovou bobovou dráhu (například zde tyto nápisy nasprejovat), je-li to technicky možné.
Dále můžete požádat obecní policii (je-li zřízena), popř. i Policii ČR o zajištění ochrany Vašeho majetku (jelikož dochází k opakovanému vnikání cizích osob na Váš pozemek, a to i přes Váš výslovný zákaz). Bude-li z Vašich aktivit zřejmé, že vstup cizích osob na Váš pozemek nehodláte tolerovat, nebude se moci kdokoli dožadovat náhrady újmy, kterou by případně protiprávním užíváním Vašeho majetku utrpěl.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.