Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V listopadu 2021 nám zemřela maminka, vlastnila rodinný dům. Já a moje sestra budeme dědicové. Sice mi maminka chtěla přenechat větší díl nemovitosti, protože jsem se o ní i nemovitost starala, ale díky velmi rychlému zhoršení zdravotního stavu nestihla napsat závěť. Tudíž budeme dědit stejným dílem. Chtěla bych sestru vyplatit, ale obávám se, že za dům bude chtít nepřiměřenou částku (už to i naznačila).

Jak se stanovuje cena? Můžu se někde odvolat? Nebo musím souhlasit s částkou jakou si řekne? Můžu si nechat svou polovinu nemovitosti, když nebudu mít na vyplacení, nebo budu nucena souhlasit s prodejem? Nechci dům prodat, mám k němu i citový vztah a také si to přála i maminka, aby dům zůstal v rodině, ale pokud nebudu mít na vyplacení a nebudeme schopni se domluvit. ? Jak prosím postupovat, jaké mám možnosti (20.1. bude teprve předběžné šetření u notářky)? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se v rámci dědického řízení nedomluvíte, notář dědictví rozdělí zcela podle velikosti podílů. Tedy na domě budete mít se sestrou každá stejný podíl. Až bude nemovitost v podílovém spoluvlastnictví, pak by sestra mohla podat k soudu žalobu a domáhat se, abyste ji vyplatila. Pokud byste ji neměla jak vyplatit, nařídil by soud prodej ve veřejné dražbě. Už u notáře se samozřejmě můžete domluvit a uzavřít dědickou dohodu, že si dům necháte a sestru vyplatíte, cena se stanovuje znaleckým posudkem, který byste si měly v rámci dědického řízení nechat vypracovat. Pokud bude sestra chtít cenu nereálnou, přepíše notář dům do podílového spoluvlastnictví a pak byste se musely následně domlouvat či se soudit o vypořádání podílového spoluvlastnictví.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.