Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj soused vystavil v hranici pozemku zděný plot výšky cca 1,7m, což je dle místních zvyklostí v pořádku. V těsné blízkosti plotu (cca do 0,5m) ale vysázel tůje, které v současné době dosahují výšky 2-5 metrů. Jsou k mému pozemku z jižní strany, tudíž vrhají stín na můj pozemek a veškerý "odpad" z nich padá na můj pozemek.

Na můj požadavek, aby tůje zkrátil odvětil, že pokud je zkrátí, tak tůje odumřou. To ale přece není můj problém. Můžete mi poradit, jak mám v tomhle sporu dál pokračovat?

 

ODPOVĚĎ:
V době vegetačního klidu můžete i Vy jako soused po marné výzvě na souseda odstranit větve přesahující na Váš pozemek. Odstranění ovšem musí být takové, aby strom nebyl poškozen. Už tím, že túje byly vysazeny tak blízko, dochází k jednání v rozporu s občanským zákoníkem, protože túje by měly být vysázeny 1,5m až 3m od sousedova pozemku. Pokud by nebyla rozumná domluva možná, mohl byste se domáhat i odstranění tújí nebo uložení povinnosti sousedovi soudně, aby stromy ošetřil tak, aby Vás neobtěžovaly, nebraly slunce či výhled, atd.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.