Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupil jsem 07/2010 řadový rodinný dům. Jde o 4 slepené domy z roku cca 1970. Každý dům má svedený odpad do zahrady, kde je revizní šachta. Přes tyto šachty vede napříč zahradami svod od 1. domu po 4. dům, kde pokračuje do společné jímky s trativodem, která už se nachází na obecním pozemku.

Nyní krajový dům koupil nový majitel a sem tam má řeči, že to na svém pozemku zaslepí a že si můžeme dělat, co chceme. Do tohoto systému je svedena i dešťovka ze všech 4 domů. Je nereálné udělat si každý svou jímku s trativodem, zahrady jsou malé. Žádné věcné břemeno v katastru není. Tenkrát se to asi nějak neřešilo. Může nás takhle odstřihnout? Je možné se nějak bránit? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Máte možnost se stále domáhat zápisu věcného břemene do katastru nemovitostí a pokud majitel takto vyhrožuje, doporučila bych urychleně jednat. Pokud je takto situace řešena od počátku, tedy od doby, kdy byly domky postaveny, tak jste věcné břemeno vydrželi. Museli byste ale postupovat tak, že podáte k soudu žalobu o určení vydržení věcného břemene a následně nechat zapsat věcné břemeno do katastru.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.