Počet stránek ve webu: 43.110

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V lokalitě je dvacet chat, každá na vlastním pozemku a s vlastním LV. Jediná příjezdová cesta na samostatném LV má 20 vlastníků, každý vlastní 1/20, 2 chaty jsou teď na prodej. Problém tkví v tom, že několik původních spoluvlastníků již nežije, a jejich potomci neinformovali katastr nemovotostí ČR, tedy KN.

Já nemám šanci pozůstalé dohledat, a s největší pravděpodobností ty podíly ani nebyly předmětem dědického řízení, protože jinak by to bylo v katastru jinak, než to je. Pár spoluvlastníků je ochotno se PP vzdát, ale to nám neřeší celkový problém při prodeji. A bez příjezdové cesty to klient nekoupí. Hodnota chaty se bez p. c. zcela devalvuje. Moje otázka zní: můžeme podíl na p. cestě darovat tomu, kdo tu chatu chce koupit, aniž bychom před tím museli informovat ostatní spoluvlastníky a žádat je o souhlas? Pokud ano, prosím o citaci příslušného paragrafu. Konzultovala jsem to se třemi právníky a každý má jiný názor. Jeden dokonce tvrdí, že pokud je jediná příjezdová cesta, PP se na ní nevztahuje. Moc děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:

Nemůžete darovat zájemci o chatu podíl na cestě, když tento podíl není Váš. Taková smlouva je nemožná, nelze převést vlastnické právo, když není znám vlastník. Je třeba postupovat tak, že se podá návrh na dodatečné projednání dědictví po osobě, která je v evidenci nemovitostí jako vlastník vedena a dědice si již notář dohledá sám a vlastnické právo převede. Až bude vlastnické právo svědčit žijícím dědicům, můžete s nimi vstoupit do jednání. Jiná transparentní možnost řešení neexistuje.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.