Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žila jsem s přítelem a našimi dvěma dětmi 15 let v domě mých rodičů - ti koupili pozemek s domem, abych měla, kde bydlet. Investovali spolu s mými babičkami nemalé peníze do přestavby, pak už jsem investovala i já své úspory a pak z výplat něco i přítel, aby byl dům obyvatelný. Neplatili jsme žádný nájem. Přítel byl neskutečný tyran, kterého jsme se já i děti báli. Po mnoha letech jsem sebrala odvahu a víc jak rok trvalo, než jsem ho z domu dostala.


Teď po mě chce vyrovnání, což je velký problém, protože mi po odečtení všech výdajů (elektřina, voda, pojistky, úvěr, nepředvídané náklady atd.) zbývá z výplaty 6000 Kč na 3 osoby. A alimenty zdaleka nepokrývají potřeby dětí. Hlavně nevím, na co nebo na kolik má vlastně nárok. Prý, protože dům není můj a neplatili jsme nájem a investice byly nutné, aby byl dům obyvatelný, měl by mít nárok jen na půlku částky investované do domu za poslední 3 roky, co tu bydlel a na půlku peněz z vnitřního vybavení domu (prý myšleno půlku z ceny, za kterou by šlo vybavení aktuálně prodat). Ráda bych to nějak vyřešila, i když v mé finanční situaci, nevím jak. Mám z něj takový strach, že už nemůžu ani spát.
Děkuji za radu. Jitka.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
vzhledem k tomu, že dům vlastní Vaši rodiče, může Váš bývalý partner požadovat vrácení investic pouze po Vašich rodičích, nikoliv po Vás. Pakliže se s rodiči nedohodne na konkrétní částce představující náhradu jeho investic, pak je může požadovat soudně. V případě soudního řízení však bude povinen tyto své investice do domu prokázat. Nemá tedy automaticky nárok na nějaký podíl z investované částky či z hodnoty vnitřního vybavení. Investice do cizího majetku se dle judikatury považuje za bezdůvodné obohacení, pakliže odpadl důvod jejich vynaložení (zlepšení podmínek pro bydlení). Důvod odpadl tím, že se Váš bývalý partner z domu odstěhoval, od této doby pak plyne tříletá promlčecí lhůta. Pokud by podal žalobu k soudu po uplynutí této lhůty, pak by Vaši rodiče mohli podat námitku promlčení nároku a soud by řízení zastavil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.