Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem jeden z 9 spoluvlastníků domu ke kterému patří zahrady a hospodářská stavení. Chtěli bychom si s rodinou na vlastni náklady kompletně zrekonstruovat jedno stavení (chlév), včetně napojení na sítě (voda, odpad, elektřina). Chci se tedy zeptat kolik spoluvlastníků musí vyjádřit souhlas a co když někdo bude proti? Mohu zrekonstruovanou nemovitosti užívat sám nebo mohou do ní vstupovat i ostatní spolumajitelé podle principu ideálního spoluvlastnictví, tj. "vše je všech"? Děkuji. Kristián.

ODPOVĚĎ:

Rekonstrukce chléva je z hlediska občanského zákoníku významnou záležitostí, o které musí rozhodnout minimálně 2/3 spoluvlastníků. Pokud s tím tedy nebude souhlasit alespoň 6 spoluvlastníků, pak nemůžete rekonstrukci provést.
Pokud jde o užívání zrekonstruovaných prostor, pak Vám doporučuji uzavřít s ostatními spoluvlastníky dohodu o Vašem výlučném užívání těchto prostor, jinak budou mít toto právo všichni spoluvlastníci.
Citace ust. § 1129 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník:
(1)   K rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků. Nedosáhne-li se této většiny, rozhodne na návrh spoluvlastníka soud.
(2)   Spoluvlastník přehlasovaný při rozhodování podle odstavce 1 může navrhnout, aby o záležitosti rozhodl soud; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Ustanovení § 1128 odst. 3 platí obdobně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.