Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Na nádvoří areálu, kde jsem vlastník pozemku, stojí zemědělská stavba jiného vlastníka. Jsem si vědom, že musím umožnit přístup, ale otázka je v jaké míře. Pokud jede k budově má právo zůstat parkovat na mém pozemku, popř. jakou dobu. V případě, že zřídím závoru neboť v areálu skladuji nějaký materiál, jsem povinen mu taktéž předat klíče pro případ, že bude chtít k budově. Prosím o stručnou odpověď co jsem povinen strpět a co ne. Děkuji. Mojmír

ODPOVĚĎ:
Pokud není příjezd k budově ošetřen věcným břemenem - služebností - prakticky nejste povinen umožňovat nic. Pokud by se ale vlastník stavby domáhal zřízení věcného břemene příjezdu soudně, byl by úspěšný. Proto nemá cenu mu v příjezdu zamezovat. Ovšem rozsah možnosti užívání by měl být smluvně ošetřen. Pokud by rozhodoval soud, zvažoval by, zda je k nemovitosti možná cesta, k čemu nemovitost slouží, jak důležité je parkování, např. nakládka a vykládka, ... V tomto směru byste se měl ubírat i při úvahách, co této osobě umožníte. Zcela jistě příjezd a příchod, nicméně parkování je rozhodně sporné. Pokud ano, pak by Vám ale měl za služebnost nějakou částku hradit. Zřízení závory mu prakticky znemožní příjezd, zde bych se klonil k tomu, mu klíče předat. Jinak obecně máte právo za služebnost žádat úplatu, nejste povinen ji trpět zdarma.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může majitel pozemku postavit závoru a znemožnit tak vjezd k soukromé stavbě na pozemku jiné osoby?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.