Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem ideální poloviny zahrady a 5 bytových jednotek bytového domu. Spoluvlastník 2 bytových jednotek v domě a ideální poloviny zahrady prodal 1 bytovou jednotku a chtěl by pronajmout část zahrady novému majiteli jednotky. Má na to právo i přes můj nesouhlas? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Zahrada je samostatnou nemovitou věcí a její spoluvlastnictví s druhým spoluvlastníkem nijak nesouvisí s vlastnictvím bytového domu (tedy jednotlivých bytových jednotek a podílu na společných částech bytového domu, které jsou samostatnými nemovitými věcmi).
Podle § 1128 odst. 1 občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. rozhodují spoluvlastníci o správě společné věci většinou hlasů. Z uvedeného vyplývá, že s pronájmem musíte souhlasit oba spoluvlastníci a druhý spoluvlastník tedy nemůže část zahrady pronajmout bez Vašeho souhlasu. Zahrada je ve vašem ideálním podílovém spoluvlastnictví, tedy každý vlastník je oprávněn užívat ji celou, a pokud by některý z vlastníků chtěl trvale užívat konkrétní část zahrady, pak by o tom museli spoluvlastníci uzavřít dohodu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Je nutný souhlas druhého většinového spoluvlastníka s pronájmem zahrady u nájemního domu?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.