Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitel lesního pozemku se vzrostlým lesem. Přes tento pozemek prochází pěšina (průchod je zde povolen na základě služebnosti - pěšina však slouží veřejnosti). Město zde vybudovalo veřejné osvětlení, já jsem s vybudováním vyjádřil souhlas. V současné době je nutné pokácení jednoho stromu v těsné blízkosti kabelu veřejného osvětlení, strom je nakloněn nad kabel a do budoucna hrozí jeho pád.

Město po mně požaduje zaplacení sejmutí kabelu osvětlení kvůli umožnění skácení nebo zaplacení postupného ořezání z plošiny. Dle mého zde lze uplatnit ustanovení § 22, odst. 1 zákona č. 289/1995 Sb. , lesního zákona, tzn. mělo by stačit město písemně upozornit na ohrožení jejich majetku a oni by na svůj náklad měli zabezpečit pokácení stromu, já jim jen poskytnu součinnost. Nebo jsem opravdu povinen pokácení zaplatit já? Děkuji, Felix.

ODPOVĚĎ:
Vámi uvedené ustanovení nelze aplikovat na tuto situaci. Strom je součástí Vašeho pozemku, je tedy Vaším majetkem. Jako vlastník věci (stromu) jste povinen zajistit, aby Vaše věc (strom) nezpůsobila škodu na majetku nebo zdraví.
Jste tudíž povinen jednat tak, aby na Vašem pozemku byla provedena opatření zamezující či snižující možnost vzniku škody na zdraví, na majetku a jiných hodnotách, a pokud již škoda hrozí, učinit opatření k jejímu odvrácení.
Tento názor je zastáván i judikaturou – k tomu např. rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 25 Cdo 2836/2011.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kdo je majitel veřejného osvětlení na soukromé lesní cestě?
  • Kdo platí údržbu veřejného osvětlení na soukromé lesní cestě, pěšině?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.