Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Rodinný, řadový dům o 2. bytových jednotkách SVJ. Jsem většinový majitel /55%/ a též správce. Platbu za celkový odběr vody hradím já coby odběratel ve smlouvě s vodárnami a vystavuji fakturu majiteli bytu č. 2 podle jeho podružného vodoměru umístěného v jeho bytě. Tento však přes veškerá upozornění nebyl přes 10 let vyměněn ani kalibrován.

Trvám na výměně. Majitel bytu č. 2 však trvá na tom, abych ji zařídil já a zaplatil z FO. V prohlášení vlastníka stojí: Součástí každé bytové jednotky je vždy její veškerá vnitřní instalace vody, plynu a elektroinstalace. Napojení na veřejnou síť vody a kanalizace je pro obě jednotky společné s jediným hlavním měřičem a podružným měřičem umístěným v jednotce 274/1 a taktéž v jednotce 274/2. V odstavci Společné části domu - společné všem vlastníkům jednotek: hlavní svislé a vodorovné nosné konstrukce, rozvody vody, včetně vodovodní šachty, hlavního uzávěru vody a regulač. ventilů. Rekapitulace: hlav. uzávěr s měřičem u silnice - uzávěr vody v domě - za tímto uzávěrem jsou rozvody do jednotl. bytů - podružný vodoměr pro byt č. 2 je před jejich baterií na jejich vedení za druhým ventilem v domě. DOTAZ: kdo hradí výměnu podružného vodoměru umístěného v bytě č. 2 uvedeného jako součást zařízení tohoto bytu? Z FO nebo majitel bytu č. 2? Děkuji Lumír.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně pokud je podružný vodoměr umístěn v bytě mezi baterií a ventilem, který odděluje vnitřní rozvody v bytě od společných rozvodů v domě, pak je vlastníkem podružného vodoměru vlastník bytu a tedy výměnu či kalibraci hradí on. SVJ by výměnu hradilo v případě, že by vodoměr byl umístěn až za druhým ventilem (patrně je jím myšlen regulační ventil, který je dle vašeho prohlášení společnou částí domu, a který odděluje rozvody vody v bytě od rozvodů v domě). Z citace vašeho prohlášení vlastníka vyplývá, že to co není uvedeno ve výčtu společných částí domu, je ve vlastnictví vlastníků jednotek. Podružné měřiče v tomto výčtu uvedeny nejsou a lze tak dovodit, že jsou součástí bytových jednotek. Výměnu či kalibraci si tedy má uhradit vlastník bytu č. 2.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.