Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou jsme vlastníci bytu, který jsme 2015 koupili dceři s rodinou, S tím, že půlku částky dostaneme do tří měsíců od koupi a zbytek na splátky. Po celou dobu v bytě bydlí a nesplatili ani korunu z dlužné částky. Navrhli jsme jim, aby začali platit nájemné - to odmítají. Aktuálně jsem se do bytu nemohl dostat, nebylo mi to umožněno.

Dokonce na mě zavolali policii, že se dobývám do "jejich" bytu. Prý se nesmím domáhat vstupu do bytu, i když jsem majitel a oni nemají žádnou nájemní smlouvu.
Rozhodl jsem se byt prodat i s neoprávněnými uživateli. Jenže mi nechtějí umožnit prohlídku s potenciálním zájemcem.
Podotýkám, že zeť, který porušoval pravidla slušného chování a občanského soužití od nás obdržel v dubnu doporučený dopis s výzvou opuštění bytu. V té době plánoval rozvod s naší dcerou. Nyní se udobřili, dcera se mnou nechce komunikovat, komunikuje pouze zeť. To opravdu nemám jako majitel žádné právo k vstupu a nakládání s bytem podle svých představ? Díky za odpověď. Petr.

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
Vaše dcera se zetěm bydlí v bytě bez právního důvodu, proto můžete k soudu podat žalobu na vyklizení bytu. V případě že byt po právní moci a vykonatelnosti neopustí dobrovolně, lze je nechat vyklidit exekučně. Rovněž pak můžete požadovat úhradu škody z titulu bezdůvodného obohacení spočívajícího v nehrazení plateb za užívání bytu. Každopádně pro soudní řešení věci vám doporučuji obrátit se na advokáta.  
Pokud jde vstup do bytu, pak poměřováno na misce vah konkurujících si základních práv a svobod má ochrana obydlí přednost před ochranou vlastnictví. Vstupem do cizího obydlí, byť užívaného bez právního důvodu, se tak vystavujete riziku trestněprávního postihu pro porušování domovní svobody.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.