Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014-2019 bydlím v městském bytě v Harrachově s manželkou a dcerou. Máme zde trvalý pobyt a manželka v Harrachově pracuje. Já jsem zde 15 let pracoval jako policista a 2017 jsem byl převelen na tři měsíce na výpomoc na Letiště Václava Havla v Praze Ruzyni. Poté jsem byl 07/2018 znovu převelen na letiště a zde mi bylo nabídnuto, abych v rámci Policie přešel pracovat natrvalo na letiště.

Po půlroce na letišti kde bydlím na ubytovně a po odpracovaných 4 směnách jezdím domů do Harrachova na 4 dny za rodinou, mi bylo starostkou města Harrachova sděleno, že jelikož již nepracuji v Harrachově, nebude mi prodloužena nájemní smlouva, která je vždy na jeden rok. Dále mi bylo sděleno, že se sice o pronajatý byt pečlivě starám a nikdy jsem městu nedlužil, ale přesto se prý musím vystěhovat.
Vzhledem k tomu, že je mi 57 let a manželce 56, je to pro nás velice problematické. Ze strany města nám nebylo nabídnuto žádné náhradní bydlení. Chtěl bych se zeptat, zda se mohu proti tomuto rozhodnutí paní starostky bránit a jak. Děkuji za odpověd. Libor 

 

ODPOVĚĎ:
Podmínky přidělování obecních bytů si každá obec nebo městská část stanovuje sama. Jednotný postup určený například zákonem neexistuje. Z uvedeného vyplývá, že pokud již nesplňujete podmínky daného města pro nájem obecního bytu, nemáte žádný zákonný nárok na jeho zachování.
Doplňuji, že trvalý pobyt je pouze evidenční údaj, který Vám nezakládá právo na prodloužení nájemní smlouvy. Pokud si v případě neprodloužení nájemní smlouvy sami trvalé bydliště nepřihlásíte jinam, městský úřad Vás sám bydliště přihlásí na městský úřad.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.