Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych požádat o radu, jak dostat provizi od RK zpět. S přítelem jsme si v 03/2018 pronajali byt. Zaplatili jsme kauci 14.500 Kč, první nájem 14.500 Kč a kauci 14.500 Kč. Vše se zdálo být v pořádku, nastěhovali jsme se. V ložnici máme okno a hned vedle máme ve “vnitrobloku” střechu od bytu, co je vedle v domě.

Problém je v tom, že od konce 04/2018 se ve vedlejším domě bourá a rekonstruuje a začaly se dělat terasy na oné střeše. Když jsem to řešila s majitelem, řekl, že on s tím nic neudělá, okno v ložnici má na černo, nezapsané v KN a s majitelem vedlejšího domu to neřeší. Problém je tedy v tom, že při pronájmu bytu nám nikdo neřekl ani slovo o okně nebo budoucí terase. Nemohu si vyvětrat - prach z rekonstrukce, sousedi chodí na terasu kouřit a jsou hluční, to vše cca 30 cm od okna v ložnici. Byt jsme brali z důvodu, že je v klidném domě bez sousedů. Jediná možnost je, se odstěhovat, ale nechci přijít o 14.500 Kč kvůli 3 měsícům bydlení v nevyhovujícím bytě. Děkuji za odpověď, Jolana

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu nevyplývá, zda jste byt našla na základě inzerátu, či jste s realitní kanceláří sama uzavřela smlouvu, na základě které Vám byt byt vyhledala. Rovněž není zřejmé, zda jste provizi platila přímo realitní kanceláři či pronajímateli. Pokud jste provizi platila přímo realitní kanceláři, můžete požadovat její vrácení pouze po realitní kanceláři, ne po majiteli bytu. Nicméně pouze Váš ústní požadavek na vyhledání bytu „v klidné lokalitě“ nemáte jak prokázat, stejně tak nemůžete prokázat ústní ujištění realitní kanceláři či majitele bytu, že byt se nachází v klidné lokalitě. Pokud jste však našli byt přes inzerát, v němž je uvedeno, že jde o klidný byt bez sousedů, pak by bylo možno obrátit se na realitní kancelář s tím, že Vás uvedli v omyl při sjednávání nájemní smlouvy, případně můžete zaplacenou provizi vymáhat z titulu náhrady škody po pronajímateli, který Vás rovněž uvedl v omyl mylným sdělením (a inzerováním) o klidné lokalitě. Problém bych však viděla v tom, že v době nastěhování ještě k předmětné rekonstrukci sousedního bytu nedocházelo a majitel tak o tomto ani nemusel vědět. Pak byste mohla požadovat alespoň slevu na nájemném po pronajímateli po dobu, co rekonstrukce probíhá. Je však otázkou, zda by případné soudní vymáhání takové škody bylo úspěšné. Bez podrobné znalosti všech okolností Vám nemohu lépe poradit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Výpověď nájemní smlouvy na byt pro hluk a prach v okolí okna (okno postavené bez stavebního povolení)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.