Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jakým způsobem se mohu domáhat u souseda o patro výš úpravy podlah, které extrémně šíří kročejový hluk? Je to klasický případ, kdy nový majitel bytu vymění původně navržené podlahové krytiny bytu za nedostatečně (zdali vůbec) odizolované plovoucí podlahy a dlažbu a já tak prakticky se sousedy žiji.

Který institut a na základě čeho může nařídit měření kročejového hluku u souseda (pro měření je třeba zpřístupnit i byt zdroje hluku)? Kontaktoval jsem místní stavební odbor, a protože výměna podlah není považována za stavební úpravy, nemůže (nebo nechce? ) se v tomto angažovat. Opravdu nechápu, proč toto nějak striktně a jasně neřeší zákon. Jedna špatně položená podlaha může absolutně ničit život sousedů. Jaká je prosím pravděpodobnost úspěchu v občanskoprávním řízení? Prosím o koncept, jak dosáhnout kýženého výsledku. Děkuji, Michal.

ODPOVĚĎ:
Z občanskoprávního hlediska je možné vycházet (obecně) z § 1012 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- vlastník má právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat a jiné osoby z toho vyloučit;
- vlastníku se zakazuje nad míru přiměřenou poměrům závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Sousedské vztahy jsou pak konkretizovány v § 1013/1 občanského zákoníku, dle něhož je každý vlastník povinen se zdržet všeho, co působí, že (mimo jiné) hluk a otřesy vnikají na pozemek (lze vztáhnout rovněž na byt) jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku (tedy i bytu).
Z občanskoprávního hlediska je tedy podstatné, zda jste hlukem ze sousedního bytu rušen v míře nepřiměřené místním poměrům. Pakliže tomu tak je, není rozhodné, jakých hodnot by bylo případně naměřeno (hygienické limity hluku nejsou v občanskoprávních vztazích určující). V tomto ohledu Vás lze odkázat na článek:
https://www.epravo.cz/top/clanky/decibely-lasky-aneb-kdyz-vas-soused-neprimerene-hluci-104369.html
(který o této problematice pojednává, byť v kontextu hlasité hudby).
Rovněž v našem webu jsme problematiku kročejového hluku opakovaně probírali:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vyhledavani.html?searchword=kro%C4%8Dejov%C3%BD
V současné chvíli Vám doporučuji opatřit si stavební dokumentaci bytového domu, resp. tu její část, která stanoví, jakým způsobem mají být podlahy bytového domu (resp. podlahy jednotlivých bytů) hlukově izolovány. Tato dokumentace by měla být k dispozici u vlastníka, popř. správce bytového domu a rovněž na stavebním úřadě.
Je pravdou, že výměna podlah není chápána jako stavební úprava. Přesto Vám doporučuji kontaktovat v této věci krajský (stavební) úřad s dotazem, zda je dle jeho názoru stavební úřad skutečně zcela bezmocný.
K měření hluku jsou povolány krajské hygienické stanice. Můžete proto kontaktovat místně příslušnou krajskou hygienickou stanici a konzultovat s ní, za jakých podmínek by bylo možné realizovat měření hluku. Jak však uvádím výše, není dodržení/překročení hygienického limitu hlučnosti pro občanskoprávní řešení věci určující (může však samozřejmě sehrát svou roli v rámci dokazování).
Před zahájením občanskoprávního soudního řízení se můžete pokusit angažovat do řešení problému společenství vlastníků jednotek či bytové družstvo, pokud ve Vámi obývaném bytovém domě takový subjekt existuje. Pokud jste nájemcem předmětného bytu, upozorněte na tento problém pronajímatele (neboť pronajímatel je povinen zajistit nájemci nerušené užívání bytu).
Pravděpodobnost úspěchu v občanskoprávním soudním řízení nelze odhadnout. Obecně je zapotřebí, abyste veškerá svá tvrzení řádně prokázal (ať už jakýmikoli doklady o provedení výměny sousedových podlah, tak doklady o nadměrném šíření kročejové hlučnosti).  
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Kročejový hluk a plovoucí podlaha v sousedním bytě bytového domu
  • Měření kročejového hluku u sousedů - průběh, nutnost vstupu do bytu souseda, sousedů
  • Výměna podlahy - jde o stavební úpravu dle Stavebního zákona?
  • Rekonstrukce podlahy a stavební povolení - je potřeba nebo ne? (plovoucí podlaha)
  • Izolace plovoucí podlahy a kročejový hluk
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.