Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych poprosit o radu ohledně práv a povinností před ukončením nájemní smlouvy. Za dva měsíce nám skončí nájemní smlouva, výpověď proběhla dohodou (na žádost majitele). Majitelka a její realitní makléřka aktuálně vodí zájemce o koupi bytu na prohlídky, s čímž nemáme nejmenší problém a vždy jim vyjdeme maximálně vstříc i termínem, i když to pro nás znamená, že si musíme upravit program.

Nicméně nás teď začali tlačit do toho, že by chtěli pořídit profesionální fotografie bytu (mají sice starší, na základě kterých jsme si byt pronajali my, ale makléřce prý nepřijdou dostačující). Problém je v tom, že byt je zařízený našim osobním vybavením (kromě kuchyňské linky) a máme zde spoustu věcí. Není nám příjemná představa, že naše věci a zařízení bude na fotografiích někde na internetu. Stejně tak se mi nechce vyklízet linku a (svoje) skříňky, aby fotografie byly co nejhezčí, jak by si makléřka přála. Zároveň se mi nelíbí ani představa, že s našimi věcmi manipuluje někdo jiný. Máme právo focení odmítnout? Chápu majitelku, že se snaží byt prodat, zároveň ale jde o naše soukromí. Celá situace je mi značně nepříjemná, tak bych ráda věděla, jaká jsou přesně má práva. Děkuji za názor.

 

ODPOVĚĎ:
Podle zákona máte povinnost pouze umožnit až tři měsíce před sjednaným skončením nájmu prohlídky bytu zájemcům o pronájem, přičemž pronajímatel je povinen oznámit návštěvu v přiměřené době předem (§ 2233 občanského zákoníku). Žádné další povinnosti dle zákona nájemce v tomto smyslu nemá. Nemusíte tedy umožnit pořízení nových fotografií bytu právě z důvodu ochrany vašeho soukromí. Můžete se pokusit domluvit na nějakém kompromisu, jako je rozostření fotografií ve Vámi určených místech a povolit jejich zveřejnění pouze na daném webu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.