Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Obracím se ohledně studny na “cizím” pozemku. Respektive naše studna leží na pozemku mého bratrance. Studnu dostali na dobré slovo rodiče od svých rodičů, je v našem užívání 30 let (1992-2022). Bohužel tatínek neměl smluvně studnu ošetřenou. Bratranec se dostal do dluhů. Dům a pozemky už jsou nachystané k prodeji. Potřebujeme poradit, jak se domluvit ohledně studny, jestli odkoupit, nebo když ji užíváme bude nějak vyňata. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Studna je součástí pozemku. Tím, že jste ji užívali tak dlouho, jste vydrželi věcné břemeno čerpání vody ze studny. Pokud tedy bude s novými majiteli řeč, můžete s nimi sepsat smlouvu o zřízení věcného břemene a vložit do katastru nemovitostí, pokud by s nimi řeč nebyla, tak byste museli podat žalobu k soudu o určení vydržení věcného břemene a na základě rozsudku by pak bylo věcné břemeno zapsáno. Za situace, kdy je bratranec v exekuci, už tento úkon on sám učinit nemůže, jelikož již s majetkem nemůže nakládat dle svého uvážení. Uvádíte, že se dostal do dluhů, nikoliv do exekuce. Pokud by tedy pozemek nebyl zatížen žádným exekučním příkazem, mohli byste ještě smlouvu o věcném břemeni uzavřít s ním. Ale je otázka, jak by se k tomu postavil kupec, aby netvrdil, že jste ho podvedli.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.