Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)

Jedná se o insolvenční řízení, ve kterém byl prodaný byt tchýně. Věřitelé byli 100% vyplácení, vznikla hyperocha v dosti vysoké částce. Správce poslal na soud správu o splnění oddlužení. Na to soud zareagoval a vydal usnesení, kde zprošťuje správce jeho činnosti, usnesení tchýně a ins. správce převzali 11.11.2021, od toho data jsme počítali 15 dní do nabytí právní moci.

Jenomže soud věřitelům toto usnesení poslali až 1.12.2021 a že 15.12. u usnesení vyznačí právní moc. Nejpozdější převzetí věřitelem bylo 4.12.2021. Doručenky jsou již na insolvenčním rejstříku s datem 8.12.2021. Když jsme dne 13.12. volali na soud bylo nám řečeno, že doručenky stále nemají. Proč lžou? Kde může být prosím vás problém, že nabytí právní moci stále nevyznačili? Insolvenční správce tvrdí, že nemůže vyplatit peníze dříve než bude nabytí právní moci vyznačeno, i když ho soud zprostil jeho funkce v posledním usnesení. Kdy je možné teda žádat vyplacení a jak postupovat, aby se to netáhlo. Přikládám spisovou značku KSBR 40 INS 16415 / 2020 vedená u Krajského soudu v Brně. Děkuji za odpověď, s přáním hezkého dne Pavlína.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel v daném případě se může jednat pouze o administrativní záležitost, u soudu celkem běžný postup. Právní moc lze vyznačit pouze poté, co k vyznačení dá pokyn soudce, který věc projednává. Pokud jsou doručenky v rejstříku viditelné dnem 8.12., teprve tento den či den následující byl spis předložen soudci. Soudce má spis na stole a jednoduše až na spis přijde řada, právní moc vyznačí. Bohužel není vůbec ojedinělé, že to celé může trvat měsíc i déle. Záleží na vytíženosti soudce, jeho nemoci či dovolené. Dle mých dosavadních zkušeností tedy není vůbec nikde žádný problém, jednoduše se soudce ještě k vyznačení doložky ve spisu nedostal. Jedinou možností je tedy opakovaně na soud zasílat urgenci k vyznačení doložky, jiná možnost není.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.