Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné, že v rámci dědického řízení po zemřelém otci zahrnuje advokátka do spoluvlastnictví manželů v plné výši ukončené stavební spoření matky, která si spořila z vlastních zdrojů na své vlastní stavební spoření? U zakládání smlouvy jim bylo sděleno, že stavební spoření nenáleží do spoluvlastnictví manželů a tudíž není předmětem vyrovnání po smrti jednoho z nich.

Dále se chci zeptat, zda náleží do dědického řízení peněžní prostředky, které děti darovaly výlučně matce pro její výlučnou potřebu a byly uloženy na její vlastní bankovní účet ještě za života otce? To vše zahrnuje advokátka do společného jmění a požaduje po matce vysoký správní poplatek jako odměnu pro advokáta. Děkuji Žaneta.

 

ODPOVĚĎ:
Dědické řízení projednávají notáři, takže předpokládám, že myslíte notáře, nikoliv advokáta. Stavební spoření by mělo být zahrnuto pouze z poloviny, neboť i finanční prostředky na něm spadají do SJM, pokud není prokázán opak. Předmětem dědického řízení by tedy měla být pouze polovina naspořených prostředků. Pokud jde o finance výlučně darované matce, pak je třeba prokázat, že šlo o dar a v takovém případě by do dědického řízení vůbec nespadaly, neboť nejsou součástí SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.