Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vlastním podzemní sklep, nevlastním pozemek nad ním. Nový majitel začal nad sklep ukládat materiál. Začíná se mi bortit strop. Prohlásil, že je to jeho pozemek a může si tam dělat co potřebuje. Mohu se nějak bránit bránit? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:

Prostory označované v běžném hovoru jako sklepy mohou být z pohledu občanského práva jak samostatnou nemovitou věcí a tedy individuálním předmětem právních vztahů (a tudíž i samostatně převedeny do vlastnictví jiného), tak rovněž součástmi pozemku, které sdílí jeho právní osud – nelze s nimi samostatně disponovat (prodat je lze jedině spolu s pozemkem).
Ve Vašem případě (uvádíte, že jste vlastníkem sklepu, nikoliv pozemku nad ním) se jedná o situaci, kdy sklep je samostatnou věcí, nikoliv součástí pozemku. Souvisejícím problémem je oprávnění mít sklep pod cizím pozemkem - nevím, zda to máte ošetřeno smlouvou, zda je zapsáno v katastru nemovitostí, apod. Pokud je sklep na pozemku umístěn oprávněně, pak vlastník pozemku musí jednat tak, aby Vám nezpůsobil škodu, pokud ji způsobí, pak za ni odpovídá v plné výši (např. narušení statiky, propadnutí stropu, apod.). Pokud se již začal bortit strop, doporučila bych návštěvu statika, který by určil příčinu, dále oslovit znalce, který by určil výši způsobené škody a vše požadovat po vlastníkovi pozemku. Pokud by neuhradil dobrovolně, můžete se obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.