Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bohužel máme napjaté sousedské vztahy. Naše stavba sousedí se zahradou sousedů, kde mají vysazené zelené popínavé rostliny, které rostou po naší zdi a zarůstají do naší rýny. Na písemnou výzvu o odstranění zareagovali odpovědí, že naše rýna na jejich straně není estetická a máme si jí přemístit na druhou stranu.

Bohužel nepřipouští, že tyto rostliny mohou být taktéž zdrojem vlhnutí zdi a mohou porušovat základy. Rostliny mám v plánu nafotit (dokumentace stavu před) a kam došáhnu rukou okolo plotu a ze střechy, tak tam je ostříhám. Na jejich pozemek samozřejmě nebudu vstupovat. V minulosti taktéž svévolně pomalovali naší zeď (nějaká malba přírody), které je součástí naší stavby a je otočena do její zahrady. Prosím o zodpovězení následujícího:
- Dopustím se přestupku, když ostříhám zeleň i za plotem v místech, kam došáhnu rukou? Jednalo by se pouze o zeleň, která se popíná po naší zdi?
- Předpokládám, že když budu chtít umožnit dle zákona přístup na jejich pozemek, za účelem odstranění zeleně z naší stavby, tak toto nedovolí. Zeď vlhne a je potřeba okamžité řešení. Existuje něco jako havarijní situace, nebo z právního hlediska se tento přístup musí řešit soudně a musí se čekat na nařízení soudu, který jí toto přikáže?
- Lze vyžadovat po sousedech finanční náhradu za odstranění zeleně? Tento stav se opakuje každý rok a každý rok si musím půjčovat a převážet žebřík, lézt na střechu, odstraňovat zeleň a ve svém volném čase dělám něco, co by mělo být uděláno sousedy a ne mnou.
- Lze počínání sousedů v případě svévolně pomalované zdi kvalifikovat jako trestný čin - poškozování cizí věci? Odhadnutá cena poškození je cca. 2.000 Kč. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. zeleň od souseda musíte ostříhat tak, aby nedošlo k poškození rostliny, mělo by to být odstraňováno v době vegetačního klidu, což je od října do dubna. Přestupku se nedopouštíte, protože máte právo ze svého majetku zeleň šetrně odstranit.
2. Sousedé mají povinnost Vás pustit na jejich pozemek, abyste provedli nezbytné úpravy vašeho majetku. Pokud nebudou chtít, můžete se vstupu domáhat tzv. předběžným opatřením, ovšem je nutné dobře důkazně podložit nezbytnost okamžitého řešení situace, předběžné opatření soud musí vydat do 7 dnů.
3. Finanční náhradu musíte konstruovat jako náhradu škody, tedy především prokázat nezbytnost řešení situace, např. odborným vyjádřením odborníka na stavebnictví a pak můžete požadovat proplacení i doprovodných nákladů, jak je půjčení žebříku, atd...
4. Svévolné pomalování zdi lze kvalifikovat jako trestný čin či přestupek, podle okolností si Policie vyhodnotí, zda se jedná o trestný čin či přestupek, nicméně rozhodně toto na Policii nahlašte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.