Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měla bych dotaz ohledně bydlení v bytě, kde je vlastníkem moje matka. Za byt, ve kterém bydlíme 3 roky (2017-2020) platíme jen provozní náklady (dle ní), provádíme opravy a úklid, které financujeme a využíváme naše vybavení. Není to tedy přímo nájem. Myslím, že se tomu říká výpůjčka.

Matka má k tomuto bytu klíče a i sestra, která si jezdí bez ohlášení k "nám" do bytu jak chce, přitom tam máme osobní věci. Neštítí se vlézt do soukromých dokumentů a ani používat naše vybavení. Dříve nám vyjídala i ledničku. Neuklízí, jen po každé její návštěvě je něco rozbitého. Dříve jezdila občas do roka, teď každý druhý týden. Krom jiného nás omezuje nás v pohybu po bytě, řve po nás a uráží nás. Naše matka to nechce řešit. Prý nemáme nárok na soukromí. Jak to tedy je? A co máme dělat, je nějaké řešení? Jaká práva a povinnosti my jakožto uživatelé bytu máme? Po jaké době bydlení by se to mohlo brát jako nájemní právo? Děkuji za odpověď Lívie.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nehradíte nájem, nájemní smlouva ani ústně vzniknout nemůže, pokud byste nájem hradili, vznikla by po třech letech užívání. Bydlíte tedy z titulu výpůjčky. Obecně platí, že nikdo nemůže nikomu narušovat jeho soukromí, chodit do nemovitosti, která je užívána někým jiným, bez jeho vědomí, vychází to z jakýchsi obecných slušných vztahů a pokud by se situace opakovala, můžete volat Městskou policii. I když to není vzhledem k matce zcela po právu, řešila bych to výměnou zámku, aby se setra do bytu nedostala.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.