Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dlouholetý vlastník bytové jednotky dne 30.12.2019 nahlásil změnu počtu osob v bytě a to půl roku zpětně, tedy dne 30.12.2019 požaduje rozpis záloh na služby s platností od 1.6.2019 s nižším počtem osob, a to i přes to, že ke dni 1.8.2019 dostal rozpis nový, který z hlediska počtu osob nerozporoval.

Dle stanov společenství je vlastník je povinen oznamovat včas, nejpozději do třiceti dnů, ode dne změny, veškeré změny a skutečnosti rozhodné pro rozúčtování nákladů na služby. Vlastník ale tvrdí, že na změnu půl roku zpět má právo, protože změnu dle zákona nahlásil bezodkladně (NOZ par. 1177, odst. 2) a dle stanov - Vlastník je povinen do jednoho měsíce oznámit počet osob, které v bytě bydlí po dobu v souhrnu nejméně tří měsíců v roce - a přece nemohl vědět, že osoba tam bude bydle 3 měsíce. Jedná se o odhlášení osoby, která v bytě trvale pobývá více než 10 let, což je zohledňováno dlouhodobě i v rozpisu záloh. Jak postupovat? Učinit změnu i za cenu předělání účetnictví půl roku zpět? Akceptovat změnu jen 3 měsíce zpět nebo 1 měsíc, když nahlášení proběhlo 30.12.? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě bych doporučovala držet se stanov, které požadují nahlášení změny do jednoho měsíce. Není důležité, že vlastník to nemohl vědět, dle stanov měl nahlásit a nahlásil až v prosinci. Pokud by měl vlastník jiný názor, nechť se obrátí na soud, jehož stanovisko bude po provedeném dokazování závazné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.