Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec onemocněl Alzheimerovou chorobou. Doma v našem bytě žil po smrti matky sám. Jeho sestra se synem to řešili tak, že vyměnili zámek na bezpečnostnější, aby se třeba nemohl v bytě sám zamknout atd. Od tohoto zámku nám bylo sděleno buď že klíče by se musely dělat ve vzdálenějším městě (což je nesmysl, každý zámek má cca. 4-5 ks klíčů už z výroby) nebo dokonce, že k němu nejdou žádné kopie udělat (druhý nesmysl).

Toto sdělení máme, ale od nemocného otce. Každopádně jsme tolik na kopiích netrvaly se sestrou jsme tátu stejně navštěvovaly hlavně, když doma byl. Jenže teď je táta už přes rok po nemocnicích a starost o byt i schránku si samozřejmě nechala tahle teta s bratránkem, nedovolí nám tam jít bez dozoru a poštu taky nemůžu vybírat. Jediné klíče drží ta teta. Po celou dobu mám v bytě trvalé bydliště, ale oni tvrdí, že to nic neznamená. A že dokud je táta svépravný, stačí jim pouze od něj podepsaná plná moc. Teď dokonce se rozhodli byt prodat! Táta má i nějaké dluhy, takže bychom to stejně možná musely se sestrou takto řešit, ale chceme to řešit my a spíš bychom to řešily nejdřív pronájmem, jenže oni všechno řeší po svém a s námi se neradí. Tak se chci zeptat jestli skutečně na tohle všechno mají nárok? Případně jak se můžu proti nim bránit jestli jsem třeba oprávněná vyměnit zámek? Na katastru je uvedený jen táta. Děkuji vám za odpověď a jakoukoliv radu.

 

ODPOVĚĎ:
Otázkou je, zda je otec v takovém stavu, aby chápal následky svého jednání, když uděluje třetí osobě plnou moc. Plná moc udělená člověkem, který je fakticky ve stavu nesvéprávnosti, je neplatná, ale museli byste se neplatnosti úkonů, které teta činí, domáhat. Abyste předešli dalším komplikacím, doporučila bych buď podat návrh na omezení svéprávnosti otce nebo alespoň ustanovení opatrovníka, který by za otce byl oprávněn právní jednání činit na základě pověření soudem. Pokud má teta plnou moc, může fakticky činit jakékoliv úkony, pokud se jim otec nebrání. Ale aby nebyl zneužitelný, doporučuji zvážit omezení svéprávnosti. Pak už teta nebude moct činit tak zásadní úkony, jako prodej bytu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.