Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostal jsem povolení k vytěžení obrovského starého a nahnilého buku na lesním pozemku. To jsem však netušil, že si žáden z těžařů do toho netroufne jít, tak je to náročné. Tento buk ohrožuje nejen 2 nemovitosti, ale především vlaky osobní i nákladní na kolejové dráze, která je ve vzdálenosti do 5m od tohoto stromu.

K odtěžení je prý nutná vysokozdviž. Plošina a z ní je pak třeba strom odřezávat po částech odshora. Majitele, Lesní závod Albrechtice, to nezajímá a já ve svých 66 letech nejsem schopen takový zásah investovat. Chystám se ještě oslovit majitele dráhy, avšak nevěřím, že něco podnikne. Podobných stromů je kolem tratí více a tento stav trvá roky. Strojvedoucí jsou vybaveni motorovýma pilama a pokud nějaký spadne, musí si sami poradit! Jsem zvědav, až strom spadne na vlak vezoucí pasažéry, zda bude stav řešen dynamičtěji. Je možné nějak donutit majitele stromu, aby strom nechal pokácet na své náklady? Vytavuje všechny v okolí (vč. majetku) obecnému ohrožení. Odkazuji na podobný dotaz zde:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/spravni-pravo/spravni-rizeni/25657-stromy-na-pozemku-lesy-cr-ohrozuji-soukromy-majetek-jak-pozadat-o-pokaceni-stromu.html
Děkuji a hezké dny Vilém.

 

ODPOVĚĎ:
Lesní zákon upravuje situaci stále stejně:
Vlastníci nemovitostí nebo investoři staveb a zařízení jsou povinni provést na svůj náklad nezbytně nutná opatření, kterými jsou nebo budou jejich pozemky, stavby a zařízení zabezpečeny před škodami způsobenými zejména sesuvem půdy, padáním kamenů, pádem stromů nebo jejich částí, přesahem větví a kořenů, zastíněním a lavinami z pozemků určených k plnění funkcí lesa; tato opatření jsou oprávněni provést i na pozemcích určených k plnění funkcí lesa. Rozsah a způsob zabezpečovacích opatření stanoví orgán státní správy lesů, pokud není podle zvláštních předpisů příslušný jiný orgán státní správy. Vlastník pozemků určených k plnění funkcí lesa je povinen provedení opatření strpět.
Další možností je právě prevenční povinnost – povinnost předcházet škodám. Můžete písemně upozornit vlastníka stromu, že zde hrozí škoda, a to pádem stromu či jeho části a vyzvat jej, aby proti tomuto zasáhl.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.