Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.994

Zastavení exekuce po 12 letech

Odesláno: 
Otevřeno 973 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na zastavování exekucí, které by mělo začít probíhat v roce 2023. Všude čtu, ze zastavené budou exekuce, kde částka vymožena po dobu 6 let (nebo déle) nepokryje ani náklady s tím, ze věřitel může dvakrát dobu exekuce prodloužit o 3 roky - na maximální dobu 12 let. Také se píše, že exekucí nesmí být postižena nemovitost.

Mohla bych Vás poprosit o vyklad těchto slov? Pokud banka (respektíve společnost, které banka odprodala pohledávku) sebrala povinnému dům, nevýhodně ho v roce 2012-2013 prodala a zbylé peníze na základě podepsané směnky vymáha po povinném v exekuci, je exekucí postižena nemovitost nebo není?

Dále bych se chtěla zeptat, jak je to s exekucí, která byla zahájena v roce 2013 a zatím nebyla vymožena ani polovina nákladů na exekuci. Chápu to správne, že si exekuci bude moct věřitel prodloužit zaplacením zálohy o další 3 roky? A za 3 roky si ji může prodloužit o další 3 roky? Takže celková doba marné exekuce bude 16 let? Nebo je to tak, že letos (2023), pokud věřitel zaplatí zálohu, dojde k prodloužení marné exekuce jen o dva roky? Jinými slovy, musí marná exekuce skončit po 12 letech od vydání exekučního titulu?
 
Dobrý den, od 1. 1. 2023 lze skutečně zastavit tzv. bezvýsledné exekuce. To jsou takové, v nichž za posledních 6 let po právní moci usnesení o nařízení exekuce nebylo vymoženo ani to, co byl postačovalo na úhradu nákladů exekuce a zároveň touto exekucí není postižena nemovitost.
V tomto případě vyzve exekutor oprávněného, aby ve lhůtě 30 dnů sdělil, zda souhlasí či nesouhlasí se zastavením exekuce. V případě, že lhůta k vyjádření uplyne marně nebo oprávněný bude souhlasit, exekuce bude zastavena. Pokud oprávněný vyjádří nesouhlas se zastavením exekuce, bude vyzván k zaplacní zálohy 500, - Kč (pokud nejde o výživné pro nezletilé dítě nebo ve věci újmy způsobené trestným činem či v důsledku pracovního úrazu či nemoci, kde se zálohy ze zákona neplatí). Exekuce by tak pokračovala dále. Pokud v době podání exekučního návrhu povinný neměl ve svém vlastnictví nemovitost, což je zapsáno na katastru nemovitostí, řízení probíhá bez postihu nemovitosti, i kdyby ji měl ve vlastnictví před tím.