Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.006

Prodej SJM v insolvenci po rozvodu

Odesláno: 
Otevřeno 291 x
0 odpovědí
 
Dotaz se týká prodeje nemovitosti v insolvenci, pokud je nemovitost v SJM a manželé jsou již rozvedení.

Manželství je rozvedeno od roku 2018, dle smlouvy o vypořádání po rozvodu měla nemovitost připadnout do výlučného vlastnictví bývalého manžela.

Začátkem roku 2018 bylo proti bývalé manželce zahájeno insolvenční řízení – nemovitost byla v tomto okamžiku stále v SJM a nemovitost byla v insolvenčním řízení pojata do majetkového soupisu bývalé manželky.

Od doby právní moci smlouvy o vypořádání majetku po rozvodu již uplynuly tři roky a nemovitost nebyla v katastru stále přepsána. Dle zákona tedy vznikla domněnka o vypořádání fikcí – podílové vlastnictví nemovitosti pro oba rozvedené manžely. V katastru nemovitostí je nemovitost stále evidována jako SJM a je v majetkovém soupisu dlužnice – bývalé manželky.

V nemovitosti bydlí bývalý manžel a splácí na ni hypotéku. Nemovitost také slouží jako zajištění této hypotéky.

Nyní přisla žádost insolvenčního správce o umožnění přístupu do nemovitosti soudnímu znalci k jejímu ocenění za účelem zpeněžení v rámci insolvenčního řízení.


Je možné za těchto okolností nemovitost prodat v insolvenci? Bude prodána celá nebo jen její poloviční podíl dle vypořádání fikcí?

Pokud nemovitost lze prodat, jak bude naloženo s přebytkem financí nad rámec dlužné částky v insolvenčním řízení?
čekejte
Váš dotaz byl přijat ke zpracování. Odpověď Vám přijde na emailovou adresu, kterou jste zadal/a při uložení dotazu. Děkujeme, že využíváte našich služeb.