Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.684

syn má exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 752 x
3 odpovědi
 
Dobrý den, nedávno u dveří mého bytu zazvonil vymahač od DP. Byla jsem v šoku. Hledal mého syna, který u mně v bytě nemá trvalé bydliště od roku 2018. V mém bytě se nezdržuje a ani netuším, kde je. Trvalé bydliště má na úřadě. Vymahač, který se představil jako exekutor a já věcí neznalá jsem tomu uvěřila mi sdělil, že prý stačí, když má u mně nahlášenou doručovací adresu. Na úřadě jsem si zjistila, že doručovací adresu na mojí adresu určitě nemá. Začal na mě vyvíjet nátlak, rozhlížet se po bytě a tvrdit mi, že zabaví můj majetek. Dluh jsem raději zaplatila.
Vyhledala jsem advokáta, který mi za nehorázný peníze přislíbil pomoc. Ale nějak nevěřím tomu, co mi říkal. Krom jiného se prý exekutorů můžu zbavit jen tím, že prodám svůj byt a moje jméno nebude figurovat na KÚ. Je opravdu možné, že ke mně můžou exekutoři kdykoliv přijít, zabavit moje věci, zničit mi zámek, prohledávat byt a pod. ? Veřejný ochránce práv toto vykládá trochu jinak pokud jsem tomu dobře porozuměla. Přece mám nějaká práva? Nikomu nic nedlužím a nevím, proč bych měla platit dluhy za dospělého syna? Prosím o radu, kam až můžou exekutoři zajít a jak se můžu bránit já?
Děkuji a přeji hezký den.
 

Dobrý den, pokud je proti povinnému vedena exekuce prodejem movitých věcí, je skutečně možné, že soudní exekutor či spíše jeho zaměstnanec – vykonavatel přijde na adresu, kde by se mohl povinný zdržovat, byť to není jeho adresa trvalého pobytu. Vaše adresa například mohla být známa z minulosti. V každém případě je praxe soudních exekutorů standardně taková, že se předem ozvou, pošlou dopis, kdy přijedou nebo zavolají, pokud znají telefon. Mohou přijet i bez ohlášení, ale v každém případě se musí prokázat listinami opravňujícími je k jejich činnosti (exekuční příkaz, pověření exekutora soudem, jejich služební průkaz) a vše musí zdokumentovat na videozáznam, který si v případě stížnosti vyžádá kontrolní orgán (Ministerstvo spravdelnosti či Exekutorská komora). Rozhodně se musí chovat ohleduplně a slušně. Pokud se Vámi uvedená osoba ničím neprokázala a pouze vyhrožovala, bylo na místě ihned zavolat Policii ČR. Jinak pokud nemáte dluhy a má je Váš syn, nemusíte kvůli tomu prodávat svůj byt, uvedená „rada“ byla naprosto mylná. Vám byt kvůli dluhům syna prodat nemohou. Je však možné, by se u Vás soudní exekutor či jeho vykonavatel zastavit kvůli synovi mohli, pak se ale musí prokázat a chovat, jak jsem uvedla. Zpravidla pak stačí sdělit, že syn u Vás nebydlí a nemá žádné věci a vůbec k Vám nepůjdou. Pokud by přesto šli dovnitř, musela byste to strpět, nicméně exeistují věci, které jsou z exekuce vyloučeny – vybavení domácnosti, osobní věci, léky a zdravotní pomůcky, hračky, zvířata, apod. V případě, že by Vám některé věci přesto zajistili, zřejmě by je nechali na místě. Vy byste se pak mohla bránit návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu, s tím, že nejde o věci Vašeho syna, ale Vás, třetí osoby, která s exekucí nemá nic společného.