Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.891

platby insolvenčnímu správci

Odesláno: 
Otevřeno 345 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s platbou insolvenčnímu správci před schválením splátkového kalendáře. V 8/2019 byla podána žádost o schválení oddlužení, která byla soudem v 9/2019 schválená. Určený insolvenční správce mi zavolal s tím, že musí zaměstnavatel deponovat peníze z mé mzdy, a po schválení splátkového kalendáře zašle deponované peníze insolvenčnímu správci, který ji použije jako mimořádnou splátku. Ale mimo to mi správce sdělil, že jsem povinna hradit měsíční částku 1089 Kč vč. DPH insolvenčnímu správci, jako jeho měsíční odměnu. A já nerozumím tomu, z čeho tedy mám tuto odměnu správci hradit, když mi zaměstnavatel odečte ze mzdy zabavitelnou částku, zůstane mi minimum. Musím přece z něčeho žít, a naprosto nejsem schopná ještě z toho minima co dostanu, hradit insolvenčnímu správci 1089 Kč. Myslela jsem si, že zaměstnavatel uhradí ze zabavené částky těch 1089 Kč, a po schválení splátkového kalendáře doplatí ins. správci ten zbytek. Ale dnes (08.12.2019) jsem se dočetla na stránkách justice, že je povinnost dlužníka platit zálohy na odměnu a hotové výdaje insolvenčního správce. Takže z čeho tedy mám tuto odměnu hradit, když ze zákona mi musí zůstat minimální nezabavitelná částka na obživu? Děkuji
 
Pěkný den,
dle § 407 insolvenčního zákona má insolvenční správce dispoziční oprávnění k deponovaným penězům po dobu insolvenčního řízení, tedy od zahájení ins. řízení do schválení oddlužení plnění splátkovým kalendářem.

Doporučuji napsal správci písemnou žádost, aby si svojí odměnu (tedy těch 1089, - Kč do doby než vám bude schváleno oddlužení) vzal z deponovaných peněz.

Rovněž doporučuji tuto žádost zaslat na vědomí soudu i na krajský soud, který vede vaše ins. řízení, aby byla žádost zaznamenána v ins. rejstříku.

pokud nezvládnete sepsat žádost, doporučuji obrátit se na bezplatnou právní poradnu zaměřenou na insolvence, seznam najdete na sako. justice.cz