Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.541.841

notářský zápis - přímá vykonatelnost

Odesláno: 
Otevřeno 595 x
1 odpověď
 
Dobrý den, manžel má u Českomoravské stavební spořitelny překlenovací úvěr bez zástavy, který před nějakou dobou z důvodu naší tíživé finanční situace přestal splácet.

Snažili jsme se splácet, ale bohužel se nám to příliš nedařilo a zhruba před rokem nás v zastoupení výše uvedené instituce kontaktovala notářská kancelář a nabídli manželovi podpis notářského zápisu se svolením k přímé vykonatelnosti. Tento dokument jsme podepsali (manžel je cizinec, měla jsem tak plnou moc) a po dobu jednoho roku jsme spláceli dohodnutou výši splátek. Nyní nám ČMSS nabídla další prodloužení o 6 měsíců za totožných podmínek, které jsme také podepsali. Díky tomu se ale dostáváme do situace, kdy za 6 měsíců musíme úvěr splatit v plné výši (což je zcela mimo naše finanční možnosti), nebo bude případ rovnou předán exekutorovi.

V současné době opravdu nevidím možnosti, jak bychom mohli dluh jednorázově splatit a přemýšlím, jak celou situaci vyřešit. Manžel vlastní ideální polovinu našeho rodinného domu v rámci SJM, automobil a je zaměstnán. Rozumím správně, že exekutor může obstavit jak manželům účet, tak i kontaktovat jeho zaměstnavatele a zajistit srážky ze mzdy, ale zároveň začít prodávat i movité a nemovité věci? A pamatuji si správně, že pokud je RD v SJM, musela bych buď s prodejem souhlasit, nebo by do dražby šla pouze manželova polovina? Hodnota nemovitosti je zhruba 4 miliony, výše dluhu 650.000 Kč.

Napadá Vás prosím nějaký způsob, jak se v této fázi zkusit dohodnout na měsíčních splátkách? Budeme se snažit s ČMSS spojit, aby nám předali kontakt na exekutora, kterému případ přidělí, ale nedělám si příliš iluze o tom, že bude ochotný vyjednávat o podmínkách.
 
Dobrý den, pokud jde o dluh manžela, jedná se o dluh v sjm, tudíž exekuce bude vedena na majetek v sjm a na výlučný majetek manžela a na Váš účet až do vymožení celé pohledávky včetně nákladů. Exekutor může vést exekuci jedním, více nebo všemi způsoby předjímanými exekučním řádem a v praxi zajišťuje veškerý majetek a najednou, tj. např. současně mzdu i účet apod. Pokud se jedná o vyšší dluh, exekutotor jistě zajistí i nemovitost v sjm a následně prodá v dražbě celou, (ne) souhlas manžela je nerozhodný. Případný přeplatek z dražby se vrací. Za dané situace předně intenzivně vyjednávejte s ČMSS o úpravě splátek a novém notářském zápisu. Pokud banka nebude souhlasit, je nutno se po zahájení exekuce spojit s exekutorem, který by teoreticky mohl (nemusí) souhlasit se splátkami (vedle zajištění účtu, mzdy, .), pokud by splátky byly dostatečně vysoké. Pokud budete mít něco splaceno a budete dál splácet a on by přesto postupoval směrem k exekuci prodejem nemovitosti, je třeba podat návrh na odklad a na zastavení exekuce prodejem nemovitosti z důvodu nepřiměřenosti výše dluhu a její ceny. V každém případě Vám doporučuji obrátil se na právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz) a celou situaci zkonzultovat.