Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.205

Výmaz exekuce z katastru nemovitostí - dům vydražení v insolvenční dražbě

Odesláno: 
Otevřeno 239 x
1 odpověď
 
Vydražil jsem nemovitost v rámci insolvencniho řízení. Dražební společnost mi ve spolupráci s insolvencnim správcem předala potřebné dokumenty pro výmaz (očištění nemovitostí po dražbě) a následný vklad na moje jméno. Na katastru nemoviotstí ČR vymazali všechny záznamy v částech A-C, ale ponechali poznámku v části D a to: poznámka o návrhu na zřízení exekutorského zástavního práva.
Následně mě zapsali jako vlastníka nemovitostí. Jsem tedy nyní v situaci, kdy jsem sice uveden jako vlastník nemovitostí, ale nemohu s ní plně nakládat (bez odstraněného záznamu v části D nemohu použít nemovitost jako zástavu bance pro hypoteční úvěr).
Na katastru nemovitostí ČR tvrdí, že tyto poznámky vymazat nemohou a nemůže to prý iniciovat ani insolvencni správce. Navrhují, abych se obrátil přímo na dotyčné exekutory, nebo dokonce na věřitele bývalých majitelů, a žádal je o vyjádření, že probíhající exekuce je již bezpředmětná.
Podle mého názoru mi insolvenční zákon garantuje, že po úspěšném vydražení nemovitostí v rámci insolvencniho řízení bude tato "očištěna", což by mělo zahrnovat i výmaz všech souvisejících poznámek. Připadá mi absurdní, abych musel jakýmkoli způsobem vstupovat do exekuci, se kterými nemám nic společného.
Zároveň bych chtěl vědět, zda existuje možnost, jak se domáhat náhrady škody, která mi každým dnem vzniká tím, že nemohu použít nemovitost k zajištění hypotečního úvěrů.
Děkuji za odpověď.
karel. příhoda@gmail.com
 
Pěkný den,

doporučuji podat návrh na zrušení exekutorského zástavního práva u příslušného exekutora, kde uvedete veškeré důvody pro toto zastavení. (exekutor i věřitel se museli uspokojit v rámci insolvenčního řízení).

Co se týče náhrady škody - nemáte ji po kom vymáhat. Nemovitost se zatížením jste zakoupil dobrovolně.