Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.394

Insolvence a pronájem domu

Odesláno: 
Otevřeno 1521 x
1 odpověď
 
Přeji dobrý den, v roce 2017 byla partnerovi povolena insolvence, v tuto dobu jsme bydleli v pronájmu domu a s placením nikdy nebyl problém. Insolvenční splátky hradí také bez problémů. Z domu jsme museli odejít neboť se do něj po rozchodu po 2 letech pronájmu vracel majitel. Nyni máme pronajatý jiný dům, ale jsme nespokojeni s lokalitou apod. Stále bez problému hradíme nájemné a veškeré poplatky a platby. Chceme se ale ovšem vrátit do předchozího místa bydliště. Minulý týden jsme byli na jednání ohledně pronájmu domu v lokalitě, kde jsme bydleli dříve. Na místě jsme se na pronájmu dohodli a majitel nám měl odeslat předlohu snlouvy k lrostudování. Mezitím si ale majitel prověřil partnera neboť je podnikatel a zjisril, že má insolvenci (dluhy z podnikání) a přestal s námi komunikovat s tím, že se musí zeptat právníka na insolvencj partnera. Dodnes se neozval. Mimo jiné tuto informaci partner netají a řádně hradí své závazky. Tato skutečnost nikdy neměla vliv na pronájem domu a naše žití. Dotaz zní. jak může partnerova insolvence ovlivnit pronájem domu, když by byla smlouva psaná na mou osobu, ostatně jako kdykoliv předtím, kde partner vždy figuroval jako spolubydlící, což jsem najiteli sdělila na místě. Takto to fungovalo už před partnerovou insolvencí. Jak se dá ošetřit smlouva, aby neměl pronajímatel obavu z nehrazení nájemného nebo celkově z nájemníka v insolvenci. Trvalé bydliště nepožadujeme. (Změna dokladů, korespondenčních adres apod.), . V každém pronájmu jsem měla veškeré poplatky za služby převedeny na sebe, vždy řádně hrazeny. To už nás nikdy nikdo vzhledem k insolvenci nevezme do pronájmu? Co poradit majiteli pro jeho ochranu? Moc Vám děkuji za vaše veškeré rady ohledně této situace.
 
Pěkný den,

je na majiteli bytu, s kým uzavře nájemní smlouvu. Pokud si někdo bude lustrovat vašeho přítele, může se domnívat, že bude mít problém hradit nájem.

Mohu vám doporučit sjednat nájemní smlouvu pouze na vás, aby tam nebyl jako nájemník i přítel s tím, že za hrazení nájemného budete odpovědná pouze vy, popřípadě navrhnout pronajímateli, že uhradíte kauci na př. 2-3 nájmy, ze které by se mohl uspokojit v případě neplacení nájemného z vaší strany (případně toto uveďte do smlouvy).