Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.539.416

Oddlužení manželů

Odesláno: 
Otevřeno 187 x
1 odpověď
 
Dobrý den. Uvažuji o insolvenci neboť mé dluhy už dosáhly cca půl milionu korun a nestíhám je splácet. Byla jsem zaměstnaná na HPP, kde mi přednostní pohledávky strhavali. Nyní jsem nastoupila na mateřskou dovolenou a chtěli bychom se s partnerem vzít. Partner zatím žádné exekuce nemá, ale ztratil zaměstnání a trvalo dva měsíce, než našel nové, dobře placené místo. Bohužel je se splácením pozadu a možná mu také hrozí exekuce. S mými dluhy nemá partner nic společného, proto jsem ho insolvenci chtěla ochranit. Nyní jsem zjistila, že existuje společně oddlužení manželů a že by to pro nás mohlo být výhodnější, ale nevím, zda se má mateřská a posléze rodičovská může posuzovat do společných příjmů a jestli auto, které si manžel vzal na splátky u banky, ale které jako jediné splácí včas, mohou posuzovat jako movity majetek k umoreni části insolvence. Děkuji za odpověď.
 
Pěkný den,

Pokud požádáte o oddlužení společně, nezáleží, které dluhy náleží kterému z manželů.

splátky pro oddlužení manželů se počítají následovně:

pokud by měl váš manžel př. čistý příjem 25.000,- Kč, jedno dítě a manželku, je jeho nezabavitelná částka 14.762,- Kč, pro oddlužení je možné strhávat částku 10.238,- Kč, z této částky manželé hradí 1633, - Kč insolvenčnímu správci, zbytek jde k rozdělení pro věřitele.

Obecně nesmí být splátka nižší než 3300, - Kč (1633, - Kč pro věřitele a aspoň stejná částka pro věřitele).

Pokud váš rodičovský příspěvek nedosahuje podle kalkulačky ani nezabavitelné částky, tedy není možné vám cokoliv na insolvenci strhávat, bude ji hradit ze mzdy pouze váš manžel (máte společné jmění manželů, takže může splátka odcházet i od jednoho z vás). Odkaz na kalkulačku:
https://insolvence.justice.cz/kalkulator-splatek/

Co se týče auta - vzhledem k tomu, že nesmíte mimo insolvenci vyplácet některé závazky, resp. své závazky musíteuspokojovat pouze prostřednictvím insolvenčního správce v oddlužení, tedy poměrně a spravedlivě,

Pokud jste si brali auto na leasing (ne čistě úvěr, ze kterého jste auto koupili), je vlastníkem auta stále leasingová společnost. pokud dojde k prohlášení úpadku, leasingová společnost s největší pravděpodobností odstoupí od smlouvy a bude chtít auto vrátit.
Pokud byl sjednán úvěr, za který bylo auto koupeno a manžel je tedy vlastníkem, může vám auto insolvenční správce prodat a částku použít pro účely oddlužení (záleží jakou má auto hodnotu.)

pro podrobnější informace doporučuji obrátit se na bezplatnou organizaci sepisující insolvenční návrhy, seznam najdete na sako. justice.cz