Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.233

prodej bytu před insolvenci

Odesláno: 
Otevřeno 692 x
1 odpověď
 
Dobrý den, v 4/2019 jsme s manželkou prodali byt přes realitku dostali jsme 1000000Kč na kterém byla zástava bankou kvůli americké hypotéce. Prodejem jsme chtěli zaplatit dluhy a zbytek dluhu dál splácet, prodejem jsme zaplatili americkou hypotéku dále dluh za výměnu oken u SVJ, manželčin dluh u zdravotní pojištovny a dluh u mé maminky která si vzala kvůli nám půjčku 300000Kč u dvou bank a dále nějaké splátky zbývajících půjček vše jsme zaplatili převodem z účtu i mamince jsme ty její půjčky zaplatili přímo převodem na účty bank. Po dvou měsících 6/2019 jsme ziistili že nestíháme splácet své závazky ani po prodeji bytu, prodejem jsme zaplatili dluhy za milion a ještě nám asi jednou tolik zbylo, tak jsme po radách zkusili vstoupit do insolvence, vše probíhalo v pořádku až do doby kdy jsem přidělenému insolvenčnímu správci při prvním telefoním kontaktu zdělili, že jsme prodali náš byt. Ihned mi zdělil že jsme se dopustili nepoctivého záměru zvýhodnování věřitele kvůli zaplaceni dluhu mamince osobě blízké že to nahlásí na soud a ten nás pošle do konkurzu pokud nesplatíme 100% dluhu podle přihlášených pohledávek za pět let se mzdy nebo maminka ty peníze nevrátí dobrovolně jinak to budou po ni vymáhat jako neplatný právní úkon. Dnes (19.09.2019) už víme že těch 100% nesplníme a příšti týden máme schůzku s insolvenčním správcem a nevíme jestli se dá nějak bránit jestli si máme najít právnika nikoho jsme nechtěli okrást a ani jsme to nikomu netajili. Děkuji za radu.
 
Pěkný den,

domnívám se, že chyba bude na straně sepisovatele insolvenčního návrhu, který by s vámi měl probrat, zda nedošlo k převodu nemovitého majetku, a pokud ano, kam šel výtěžek. V takovém případě by byla vaše situace uvedena přímo v insolvenčním návrhu.

Doporučuji obrátit se na advokáta, popřípadě bezplatnou právní poradnu ve vašem městě, která se zabývá insolvenčním právem, jejich seznam najdete zde: sako. justice.cz. Právník by Vám měl pomoci sepsat vyjádření na soud, kde bude uvedeno, že jste kupříkladu nebyli sepisovatelem ins. návrhu poučeni o povinnosti nahlásit převod nemovité věci před zahájením ins. řízení, a kam šly peníze z prodeje a dále, že jste chtěli zbytek svých závazků splácet, nicméně vám na to nevycházely finance.

Správce má pravdu v tom, že takto se vaše jednání jeví jako nepoctivý záměr upřednostňování věřitelů, kteří těsně před ins. dostanou 100%, zatímco ostatní budou uspokojováni v oddlužení poměrně.